Jak na chybějící pracovní sílu? „Zvyšováním minimální mzdy. Pomoci můžou i Ukrajinci,“ myslí si ministryně práce

V Česku chybí kvalifikovaná pracovní síla, tvrdí premiér Bohuslav Sobotka a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová s ním souhlasí. Přesto je v tuzemsku okolo 400 tisíc nezaměstnaných. S jakým řešením přichází vláda?

Podle Michaely Marksové z ČSSD se s nedostatkem kvalifikovaných lidí potýká většina členských zemí Evropské unie. Ve srovnání s nimi však na tom podle ní Česká republika ještě není tak špatně.

Ministerstvo proto dokončuje analýzu, aby vědělo, kdo mezi tyto lidi patří. „Většina je dlouhodobě nezaměstnaných, kteří to mají velmi složité. Obvykle jsou to lidé nad 50 let nebo maminky po rodičovské dovolené,“ domnívá se Michaela Marksová.

Řešením pro dlouhodobě nezaměstnané tkví podle ní ve zvyšování minimální mzdy tak, aby se vyplatilo pracovat. „I po druhém zvýšení minimální mzdy je u nás tato částka jednou z nejnižších v Evropské unii. Potřebujeme se dostat na 40 % průměrné mzdy,“ domnívá se.

Michaela Marksová navíc zdůrazňuje nedostatek technicky vzdělaných lidí. „Dnes nemáme obyčejnou pásovou výrobu. Lidé potřebují ovládat počítače,“ upozorňuje s tím, že části nezaměstnaným by mohla pomoci rekvalifikace.

Čtěte také

Ukrajinci nezvýší nezaměstnanost Čechů

Uznává také, že možnosti je hledat pracovní sílu v zahraničí, respektive na Ukrajině. „Vyspělé evropské země hledají pracovníky v zahraničí a pro nás je ideální hledat v zemi kulturně a jazykově blízké,“ vysvětluje.


Dočkají se klokánky mimořádné dotace?
Vláda zamítla dotaci Fondu ohrožených dětí. „Své stanovisko neměním, aktivity Fondu ohrožených dětí sleduji více než 10 let,“ říká Michaela Marksová, která o celé situaci bude jednat také s prezidentem Milošem Zemanem. Podle ní by bylo nespravedlivé, kdyby Fond ohrožených dětí dostal finanční podporu jen z toho důvodu, že má „Marie Vodičková nadstandardní přístup k prezidentovi“.

Obavy z toho, že by Ukrajinci mohli zvýšit nezaměstnanost Čechů, se neobává. „Bavíme se o kvalifikovaných lidech. Chceme určité profese, nechceme úplně otevřít trh,“ zdůrazňuje a dodává: „V současné době nemáme Čechy, kteří by na některých místech pracovali.“ Připomíná také, že i mnozí Češi odešli za prací do zahraničí, například zdravotnický personál se uplatňuje v Německu, Rakousku a dalších evropských státech.

Pracujeme na strategii o tom, co bude s propuštěnými horníky

Otázka nezaměstnanosti se stává aktuální také rozhodnutím vlády o prolomení těžebních limitů na dolu Bílina a jejich ponechání v případě lomu ČSA. Vláda by podle kritiků měla mít připravený plán. „Vypracováváme strategii, co s lidmi,“ potvrzuje Michaela Marksová v rozhovoru s moderátorkou Karolínkou Koubovou.

V tuto chvíli čeká ministerstvo analýza, kolik pracovních míst bude zrušeno. Na horníky pracující na lomu ČSA podle ní hledí vláda stejně jako na jiné zaměstnance soukromých firem. „Je mi jedno, o jakou jde firmu. Snažíme se starat o všechny lidi stejně. Horníci z lomu ČSA nebudou mít nic mimořádného,“ uvádí.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio