Jak čelit teroristickým útokům? Dát občanům možnost účinně se bránit, říká politolog Josef Kraus

Bezpečnostní experti hledají odpovědi na otázky, jak se bránit útokům, které může teoreticky spáchat kdokoliv a kdykoliv bez přípravy, organizace, vybavení a bez používání internetu nebo mobilního telefonu. Jedním z nich je i politolog a specialista na terorismus Josef Kraus z Masarykovy univerzity.

Británie zažila třetí tragédii během tří měsíců, šéf britské tajné služby MI5 řekl, že tak extrémní ohrožení terorismem za více než 30 let své kariéry nezažil. „Určitá míra rizika tady je, v posledních několika letech narostla intenzivně,“ připouští Josef Kraus s tím, že situace se oproti době před několika lety nebo desetíletími zhoršila.

Míra radikalizace muslimů v jednotlivých státech západní Evropy probíhá nějakou dobu, otázkou ale je, proč tento trend eskaluje právě nyní.


Úspěchy zpravodajský služeb nelze ventilovat, zůstávají skryté, naopak neúspěchy prasknou a pak to vypadá, že zpravodajci nedělají svou práci v pořádku. JOSEF KRAUS

„Pravděpodobně to můžeme dát do souvislosti s tím, co se děje v islámském světě v posledních šesti letech od takzvaného jara, s tím, jak se nejrůznější revoluce šíří islámských světem, s tím, jak zkolabovala Libye jako stát, s tím, jakým způsobem propukla občanská válka v Sýrii,“vyjmenovává důvody.

Občané zemí EU, kteří mají etnický původ v těchto lokalitách, pak podle něj hledají své kořeny a možnosti stát se konečně někým. Pak se vrací zpět do Evropy, a někteří si násilí a cíle v podobě islámského extremismu nesou s sebou zpátky.

„Ve Velké Británii se podle odhadů britských zpravodajských služeb nachází zhruba 20 tisíc osob, které mají silný potenciál k islámské extremizaci a možnému páchání násilí ve jménu tohoto náboženství,“ upozorňuje.

Britská policie zareagovala rychle

Britská policie v sobotu večer zastřelila několik minut po útoku, což je podle Krause velmi rychlá reakce, připouští ale, že na jiných místech než v centru Londýna by reakční doba byla jiná.

„Omezit nebo zkrátit výsledek terorismu můžeme pouze tím, že dáme občanům možnost se účinně bránit, než přijede policie,“ vyzdvihuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio