Experti z ČVUT v Seattlu znovu změří síly se světovou špičkou v oblasti robotiky. Na vítězství v soutěži SubT Challenge si věří

12. únor 2020

Čeští záchranářští roboti budou ve druhém kole soutěže pořádané technologickou organizací DARPA patřit mezi favority. Loni v létě totiž tým pražského ČVUT překvapil a přivezl domů bronzovou medaili. Teď mohou Češi pomýšlet i na vítězství. A také na odměnu půl milionu dolarů, v přepočtu zhruba 11,5 milionů korun.

Návod na to, jak získat prestižní ocenění i vysokou finanční odměnu, dali organizátoři soutěže na svůj YTB kanál darpaTV. V necelých 90ti vteřinách se každý může dozvědět, že pro úspěch je třeba v nejkratším čase objevit nejvyšší počet skrytých artefaktů.

Organizátoři slibují opravdu obtížné podmínky. Stroje budou muset reagovat na řadu proměnných – ať jde třeba o povrch, nebo viditelnost. Komplikovaná má být i zpáteční trasa, cestu totiž zahradí nové překážky – třeba kamení, suť, bláto nebo voda.

Češi ladí formu

Soutěž SubT Challenge tedy vyhraje ten tým, jehož stroje budou nejobratnější, nejpřizpůsobivější a nejpřesnější. A je docela dobře možné, že si zlato z Ameriky odvezou výzkumníci z pražské ČVUT, kteří teď na svých zařízeních dělají poslední úpravy.

Čtěte také

„Dnes jsme testovali hlavně schopnost robotů komunikovat v rozsáhlém podzemí,“ přibližuje za tým, který se právě vrátil z terénu, Petr Čížek. „To nám dává vhled, kolik obrázků, map a detekcí jsme z robotů schopni dostat na povrch a díky tomu skórovat.“

Lepší než loni

Až osm robotů bude na místě obsluhovat čtrnáctičlenný tým převážně postgraduálních studentů ČVUT.

Pravděpodobně klíčovou inovaci připravil Jan Bayer, týká se mapování okolí: „Mapovací rámec umožňuje integrovat různé senzorické a robotické platformy, například zajistit autonomní chování jak pro kolové, tak pro pásové nebo třeba kráčející roboty.“

Mapování je české eso v rukávu

Kromě své univerzality je nový mapovací algoritmus rychlejší a také méně náročný na výpočetní techniku. Stávající kapacity tedy mohou výzkumníci využít jinak, třeba pro sofistikovanější rozhodovací procesy.

Čtěte také

Zrovna tak mohou u svých strojů snížit hmotnost, cenu, případně prodloužit dojezd nebo zvýšit výdrž. A to není všechno. „Vylepšené mapování umožní robotům plánovat i mezi různými patry, například přejezd po schodech nebo na nakloněných plošinách,“ doplňuje Bayer.

Tato inovace navazuje na jeho diplomovou práci, za niž loni získal titul Nejlepší IT práce roku.

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti?

K lepšímu než loňskému třetímu umístění by robotům z ČVUT mohly pomoci náročnější podmínky soutěže.

„O velké části konkurenčních týmů nemáme zprávy, nicméně uvidíme, jak se popasují s novým prostředím. Jejich platformy by do něj nemusely být úplně vhodné. My víme, že naše pásoví roboti jsou schopní překonávat schody, takže mohou mít výhodu,“ vysvětluje Petr Čížek.

Risk je zisk

Rozhodnout se pro účast na prestižní soutěži, jakou Subterranean Challenge americké organizace DARPA rozhodně je, není pro školu snadné. Účast je totiž značně nákladná – jde zhruba o tři čtvrtě milionu korun. Vysoká hlavní výhra navíc přiláká všechny, kteří v robotice něco znamenají.

Obstát v takové konkurenci není snadné, jde vlastně o svým způsobem finanční risk. Loni se expertům z ČVUT vyplatil – za třetí příčku univerzita získala zhruba 4,5 milionu korun. Jak to půjde vědcům tentokrát, bude jasné na konci února.

autoři: Petr Kološ , and
Spustit audio

Související