Dostavba Dukovan: Nechal bych soutěžit všechny firmy a rizika hodnotil až potom, říká Pustějovský

Společnost ČEZ chce ještě do konce roku vypsat tendr na výstavbu pátého bloku jaderné elektrárny Dukovany. Tajné služby a Ministerstvo vnitra přitom varují, že připravovaná zadávací dokumentace dostatečně nezohledňuje bezpečností zájmy České republiky. Mělo by se vypsání tendru pozdržet? A je rizikem, pokud se výběrového řízení zúčastní i firmy z Ruska a Číny? Hostem Tomáše Pancíře byl předseda sněmovního podvýboru pro energetiku Pavel Pustějovský (za hnutí ANO).

O dostavbu Dukovan projevují podle informací samotného ČEZu firmy z Francie, Spojených států americký, Ruska a Číny. Jsou podle vás některé z nich bezpečnostním rizikem?

Takhle vám to neřeknu. Samozřejmě, že jsou nějaká geopolitická rizika. Už jsem v nějakém rozhovoru řekl, že pro mě by bylo ideálním řešením, kdyby Evropa měla vlastní vyvinutý reaktor a podmínky pro realizaci těchto zdrojů, ale tak to bohužel není. Dnes se zdroje budují mimo Evropu, což je hendikep. Nejvíce bloků dnes staví Rusko a Čína, takže je na odbornících, aby vyhodnotili, zda bude vybraný dodavatel bezpečnostním rizikem nebo ne.

Vy jako předseda podvýboru pro energetiku byste byl klidný, kdyby nový blok Dukovan stavěla ruská nebo čínská firma?

Čtěte také

To je zajímavá otázka. Dukovany byly stavěny ruskou technologií a fungují. Jestli budu  klidný vám v tuto chvíli nemohu říct. V každém případě Evropa je závislá na ropě a zemnímu plynu, které proudí převážně z Ruska. Staví se Nord Stream II a nikdo to jako zásadní bezpečnostní riziko nevyhodnocuje.

V připomínkách ministerstva vnitra k zadávací dokumentaci je mimo jiné i doporučení, aby se firmy, které mohou být z bezpečnostního pohledu rizikem, tendru nemohly zúčastnit. Bylo by správné některé firmy do tendru nepustit, nebo by bylo lepší je nechat a řešit to, až kdyby vyhrály?

Já bych se přikláněl spíše k té druhé variantě. Těmi tendry se dozvídáte spoustu informací. Můj názor je, že bych nechal soutěžit co nejširší počet uchazečů a ve finále bych zohlednil rizika, o kterých hovoříte.

autoři: Tomáš Pancíř , vla
Spustit audio

Související