Celé Česko šije roušky. Umíte se o ni ale správně starat, aby byla účinná při opakovaném použití?

V Česku platí od čtvrteční půlnoci zákaz pohybu na veřejnosti bez ochranných pomůcek. Těch je v zemi ale stále nedostatek, lidé se proto vrhli na jejich domácí výrobu.

Čtěte také

Premiér Babiš se za nedostatek roušek omluvil. Vláda podle něj udělala maximum pro jejich pořízení, situace na celosvětovém trhu je ale komplikovaná a poptávka mnohonásobně převyšuje nabídku. Podle místopředsedy vlády Hamáčka by stát měl do konce týdne obdržet velké dodávky respirátorů i roušek.

„O víkendu by mohlo z Číny dorazit až 30 milionu roušek a přes milion respirátorů,” řekl Babiš na tiskové konferenci. „Ve Vietnamu jsme nakoupili 10 milionů roušek,” dodal s tím, že ve středu večer bude komunikovat s vietnamským premiérem.

Kdo potřebuje respirátory?

Podle šéfa Ústředního krizového štábu Romana Prymuly všichni zdravotníci nepotřebují respirátory nejvyšší kvality. „Zastavení viru záleží na tom, že jeho přenos ustane nebo se minimalizuje. V našich okolnostech stačí nosit roušky, aby vir nebyl v aerosolu. Respirátory třídy FFP3 nepotřebují všichni zdravotníci, jde pouze o podmínky, kde jsou aerosoly,“ přiblížil. „U ostatních zdravotníků stačí respirátor FFP2, u veřejnosti třídy FFP1 nebo rouška,” dodal.
zdroj: iRozhlas

Češi si mezitím pomáhají, jak se dá, a vyrábějí podomácku šité roušky. Do šití se zapojují například zaměstnanci kulturních institucí jako garderobiérky z uzavřených divadel nebo herci.

V krejčovně Východočeského divadla v Pardubicích šili 17. března 2020 v souvislosti s šířením nového typu koronaviru ochranné roušky pro městskou policii nebo domovy pro seniory

Roušky šijí také dobrovolníci a distribuují je svým blízkým, sousedům, zdravotníkům, do zařízení pečujícím o seniory nebo třeba zaměstnancům prodeje potravin.

Kde je účelné roušku nosit a kde ne?

Kateřina Fabiánová z oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu doporučuje roušky nosit neustále, a to jak při pobytu venku, tak uvnitř. „Nevíme, kdo se místem pohyboval před námi,“ vysvětluje, proč je důležité neodkládat roušku ani při pohybu po ulici, kde kolem nás nikdo není.

Jaký materiál je pro domácí výrobu roušky nejvhodnější?

Podle studie provedené už v roce 2013 je z hlediska ochrany před přenosem viru naprosto nejlepší materiál, ze kterého se vyrábějí čajové sáčky. Přes něj se ovšem prakticky nedá dýchat. Odborníci proto doporučují 100% bavlněné plátno, které se dá také nejlépe sterilizovat při vysoké teplotě. V případě bavlněného úpletu, který se používá například na výrobu běžných triček, Kateřina Fabiánová doporučuje roušku vyrobit alespoň ze dvou vrstev látky.

Jak se o roušku správně starat?

Chirurgické, ale i látkové roušky po několik hodinách zavlhnou, proto je potřeba je buď bezpečně zlikvidovat například vyhozením do igelitového sáčku, nebo sterilizovat. Látková rouška má ještě kratší životnost než rouška jednorázová, Kateřina Fabiánová proto zdůrazňuje, že po použití je potřeba ji vyvařit při 90 °C následně přežehlit.

„Masky jsou skutečně efektivní, pouze pokud jsou spojené s častým mytím rukou,“ upozorňuje epidemioložka. „Před použitím je důležité si nejprve umýt ruce, případně vydezinfikovat, pak si masku nasadit a zkontrolovat, jestli těsní. Je také velmi důležité vyhnout se dotýkání nasazené masky během jejího používání.“

Témata Odpolední publicistiky:

  • 00:00 Přehled témat.
  • 00:25 Testování na koronavirus by mohlo být dostupnější a rychlejší. Jak s tím pomohou čeští vědci?
  • 06:33 Shodne se vláda s opozicí na podmínkách pro ošetřovné?
  • 11:13 Uzavře se kvůli pandemii vnější hranice Evropské unie?
  • 14:55 Kdy má smysl nosit roušku a jak se o ni starat?
autoři: Věra Štechrová , and
Spustit audio

Související