Žene mě, že jsem schopen vypěstovat cokoli. V dospělé zelenině se nutrienty ztrácí, říká pěstitel microgreens
Rostlinky „minizeleniny“ se konzumují se stonkem a obsahují násobně více vitamínů. „Myslím, že nejlíp ze všech těch microgreens, které pěstujeme, vychází brokolice. Ta má úplně závratná čísla,“ popisuje vášnivý zahradník Ondřej Vlk z měchenického skleníku. Po jaké době se dají výhonky sklízet a s jakými semínky je nejlepší začít? Kde leží kořeny pěstitelského trendu a jak se k němu dostal on sám? „Do zahrádky mě nikdo nenutil, dětství jsem tím poznamenané neměl,“ zamýšlí se.
Související
-
Dětem sladkou zeleninu. „Baví mě objevovat věci, co do dětí moc nedostanete,“ říká foodblogerka
„Měl to být pořad pro těhotné. Bohužel čas byl mnohem rychlejší, a tak vaříme pro malé děti a unavené rodiče,“ popisuje autorka pořadu Menu pro Emu. Které recepty bodují?
-
Mák se u nás pěstoval od příchodu Slovanů. Dnes jsme největšími pěstiteli na světě, říká odborník
Čím se český mák do buchet a závinu liší od máku technického nebo farmaceutického? A proč nemá smysl nařezávat české makovice kvůli zakázanému opojení?
-
Vaření na ohni se zaseklo na opékání špekáčků a to je strašná škoda, říká autor nomádské kuchařky
Bývalý kuchař Michal Hromas poslední roky vaří pouze na ohni. O nomádské kuchyni právě napsal kuchařku Oheň a dým.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.