Zemřel Karel Schwarzenberg. Zavzpomínejte na něj v archivním dokumentu Zámek v Čechách

12. listopad 2023

Ve věku 85 let zemřel bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. O úmrtí jedné z nejvýraznějších postav české polistopadové politiky napsal na X jeho politický souputník Miroslav Kalousek. Poslechněte si archivní dokument Zdeňka Boučka a Roberta Matějky Zámek v Čechách s podtitulem Kníže Schwarzenberg se vrací domů, který Český rozhlas připravil v roce 1999 ve spolupráci s Deutschland Radio Berlin.

V pořadu vystupuje Karel Schwarzenberg, jeho sekretářka Gerda Neudecková, spisovatelka Eda Kriseová a dále obyvatelé vsi Orlík a zámečtí turisté.
Překlad: Petr Adler
Účinkují: Pavel Soukup a Vlasta Peterková
Připravili: Zdeněk Bouček a Robert Matějka
Scénář a režie: Ilone Jeismann
Natočeno v roce 1999.

Schwarzenberg pocházel z orlické větve šlechtického rodu Schwarzenbergů, studoval práva ve Vídni a Štýrském Hradci a lesnictví v Mnichově, studia nedokončil. Do roku 1989 žil v zahraničí, po listopadové revoluci se stal kancléřem prezidenta Václava Havla.

V letech 2004 až 2010 byl senátorem a mezi roky 2007 až 2009 a znovu v letech 2010 až 2013 ministrem zahraničí. V roce 2013 v první přímé volbě prezidenta postoupil do druhého kola, ve kterém prohrál s Milošem Zemanem.

Schwarzenberg měl řadu zdravotních problémů, mezi něž podle něj patřily obtíže se srdcem a ledvinami, kvůli kterým byl opakovaně hospitalizován a které ho letos připravily o možnost 28. října osobně převzít Řád bílého lva, nejvyšší české státní vyznamenání. Před několika dny byl letecky přepraven do jedné z vídeňských nemocnic. V rakouské metropoli, kde měl část rodiny, strávil velkou část svého života.

autor: Český rozhlas Dvojka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.