ZD Ostaš na Náchodsku nabízí okolním obcím střechy svých budov k umístění fotovoltaických panelů

3. listopad 2022 08:25

Města a obce hledají možnosti, jak co nejvíc ušetřit při spotřebě energií. Kromě běžných úsporných opatření, ke kterým patří snížení teploty v budovách a omezení doby svícení veřejného osvětlení, mají zájem také o vlastní zdroje - například o využití slunečního záření nebo o instalaci tepelných čerpadel. 

Čtěte také

V malé obci Žďár nad Metují na Náchodsku plánují kombinaci už zmíněných opatření, navíc mají nabídku využít zdarma až deset tisíc metrů čtverečních na střechách budov místního zemědělského družstva pro umístění solárních panelů.

„Chtěli bychom vybudovat na všech třech našich základních objektech fotovoltaiku plus tepelná čerpadla,“ popisuje plány obce s necelými sedmi stovkami obyvatel nezávislý starosta Pavel Šubíř.

Těmi třemi základními objekty myslí školu, školku a také multifunkční obecní budovu, kde je kromě úřadu třeba společenský sál nebo ubytovna. „Analýzou jsme si vytvořili, že musíme někde začít.

Čtěte také

Ještě před několika týdny to přitom vypadalo, že obec vsadí na automatické kotle na uhlí.

Podle starosty by návratnost investice byla v tomhle případě nejrychlejší - zhruba po dvou letech. „I energetický poradce nám přiznal, že bychom asi udělali nejlépe. Nicméně vracet se zpátky k uhlí, to není ideální věc.

Mnohem pravděpodobnější je tak pokrytí části spotřeby právě z tepelných čerpadel a fotovoltaických panelů umístěných na budovách obce.

Navíc ale existuje ještě smělejší plán, umístit solární panely na budovy místního zemědělského družstva. Třeba na haly určené na uskladnění úrody nebo techniky.

Čtěte také

„Máme rozsáhlé dvory a zemědělské střechy, takže je nabízíme obcím, ve kterých hospodaříme k dispozici, říká předseda zemědělského družstva Ostaš Jaroslav Lát.

Mluví přitom o ploše až deset tisíc metrů čtverečních, tu nabízí k využití zdarma. „My ty střechy nepotřebujeme, máme svoji bioplynovou stanici. Ale myslíme si, že tam, kde hospodaříme, mají lidé nárok na své levné energie. Když mi jim plochu našich střech můžeme nabídnout.

Tahle na první pohled velmi lákavá varianta má ale své úskalí. Na takový projekt obce potřebují získat dotace, ty ale nedostanou, protože budovy patří zemědělskému družstvu. Podle starosty Pavla Šubíře je potřeba počkat na změnu legislativy, která se už nějaký čas připravuje.

Spustit audio

Související