Zásoby penicilinu máme, nemůžeme ale zaručit rovnoměrnou distribuci, vysvětluje náměstek Dvořáček

Bude do konce listopadu v lékárnách dostatek penicilinu? Bylo by dlouhodobým řešením obnovit jeho tuzemskou výrobu? A nebudou v dohledné době pacientům kromě penicilinu chybět jiné léky? Tomáš Pancíř se ptal náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka.

Dnes dopoledne jednala pracovní skupina pro dostupnost léčivých přípravků. Po tom jednání jste řekl, že u nás stále v některých lékárnách může chybět penicilin ve formě sirupu, tedy v té formě, kterou lékaři předepisují hlavně malým dětem, které nemohou polykat tablety. Máte detailnější představu, kolik těch sirupů v Česku chybí? Jak velká část lékáren je nemá v současné době k dispozici?

Ono je to malinko komplikovanější. Čísla, která máme, tedy jaké jsou dodávky a spotřeba, nám ukazují, že vlastně toho i toho sirupového penicilinu máme potřebnou zásobu pro pokrytí spotřeby pacientů.

Co ale v této chvíli nejsme schopní zaručit a řídit je plošná, rovnoměrně rozložená distribuce do jednotlivých lékáren. I když víme, že toho léčivého přípravku máme dostatečné množství –  na druhou polovinu listopadu, na prosinec a pak následně začátek nového roku, a to i když spotřeba poroste – nejsme schopni ovlivnit to, jestli si některé lékárny nahromadí větší zásobu.

Čtěte také

Pak zároveň může v jiných lékárnách chybět. To je oblast, do které Ministerstvo zdravotnictví ani Státní ústav pro kontrolu léčiv v této chvíli nemůže vstupovat. Vlastně ani nevidíme úroveň zásoby v jednotlivých lékárnách, čili nemáme tuto informaci pro pacienta.

Neobáváte se, že po tom dnešním oznámení zmizí z lékáren i ty zbývající zásoby? Nemůže to fungovat tímto způsobem?

Signál, který jsme vyslali, bych řekl, že je naopak velmi pozitivní. Říkáme, že do konce roku se nám podařilo zajistit takové množství, které bez problémů pokryje to, co budou pacienti potřebovat. Zároveň samozřejmě zazněla i ta informace, že nejsme schopni garantovat, aby bylo opravdu v každým momentě v každé lékárně.

Na druhou stranu je potřeba říct, že když to srovnám s obdobím před měsícem, kdy byla ta situace ještě významně složitější, tak jakékoliv množství tohoto léčiva se do distribuce uvolnilo, většinou z distribuce velmi rychle zmizelo a hromadí se nám právě na úrovni lékáren. To se také zlepšuje, je vidět, že jsou lékárny, které jsou saturovány, mají určitou zásobu a doobjednávají už pouze to, co si pacienti odnesou.

Čtěte také

Může se stát, že v některém momentu třeba ta lékárna nebude schopná to léčivo doobjednat, ale plošně v ČR pacient nemusí mít obavu, že bychom ten penicilinový sirup nezajistili. Je ale potřeba říct, že potřebujeme pracovat s tím, komu jsou vlastně je právě ty antibiotické sirupy určeny: mělo by to být opravdu pouze pro děti, které mají třeba problém se spolknutím tablety.

Vy jste říkal, že tedy tablet s penicilinem i dalšími antibiotik je dost. Můžete garantovat, že to tak zůstane celou sezonu?

Myslím, že garantovat v této chvíli asi nelze úplně nic, protože celý evropský trh léčiv je poměrně nestabilní a rozkolísaný. Na druhou stranu je potřeba říct, že přísliby vlastně výrobců jsou takové, že to množství vypadá opravdu velmi bezpečně: v řádu desítek procent nad tím, co bude ČR pro své pacienty potřebovat. Ty dodávky jsou plánovány často, že si myslím, že v této oblasti už výpadek opravdu nehrozí.

Zároveň je potřeba říct, že se nám velmi často stává, že výrobce dodávku odloží, sníží to množství o nějakou část atd. Ale opět, tím, že se nám podařilo zajistit větší množství dodavatelů, snižujeme to riziko, které tam nastává. Ale stoprocentní jistotu vám v této chvíli není asi schopný garantovat nikdo.

Jaká je situace u jiných důležitých léků? Mluvili jste na dnešním jednání o nějakých dalších, v tuto chvíli na trhu nedostatkových přípravcích?

V tuto chvíli nevidíme přípravek, který by nebyl dostupný a zároveň nebyl zaměnitelný. Ano, na českém trhu chybí některá léčiva, ale existují náhrady – jsou to léky, které lze bez problémů zaměnit.

Čtěte také

Každý čtvrtek diskutujeme s odbornými společnostmi, s lékárnickou komorou, abychom byli schopni identifikovat léky, které zaměnit nelze a tam potom jednáme o zajištění dodávek z jiných trhů než z českého.

V těch minulých měsících jsme se potýkali s velmi problematickou situací v oblasti diabetu, proto jsme u některých přípravků omezili preskripci čistě na diabetologii a endokrinologii, abychom zajistili, aby léčiva, které mají i jiná využití, směřovala opravdu k těm pacientům, kteří je potřebují.

Podobné situace jsme řešili třeba v oblasti léčiv na Parkinsonovu onemocnění, antiparkinsonika, řešíme situaci, která se týká některých psychiatrických léčiv, ale tam taktéž máme možnosti záměny. Ještě u jednoho antibiotika, které se užívá raritněji, se nakonec podařilo zajistit dodávku z jiného evropského trhu, tentokrát z Irska.

Takových situací nastává v každém týdnu několik. Naprostá většina se jich ale podaří vyřešit tak, že ji pacient nepocítí.

Na čem vázne on-line systém, který by pacienty informoval o dostupnosti léčiv na jednotlivých lékárnách? A v jaké fázi přípravy je výrobní linka na penicilin v Česku? Poslechněte si celý rozhovor vedený Tomášem Pancířem.

autoři: Tomáš Pancíř , jkh

Související