Záhadný přerod Wojciecha Jaruzelského: z vlastence a katolíka vůdcem komunistů. Co si myslí lidé z jeho rodného města?

V Polsku si připomínají smutné výročí: čtyřicet let od vyhlášení výjimečného stavu. Jeho strůjcem byl tehdejší premiér a ministr obrany, generál Wojciech Jaruzelski. Předseda tzv. dělnicko-rolnické vlády ale vůbec nepocházel z proletářských poměrů. Zpravodaj Martin Dorazín našel v lesích na východě země opuštěný zámeček, ve kterém Wojciech Jaruzelski roku 1923 přišel na svět.

S historikem Oskarem Kosowskim se prodíráme křovím k chátrající budově zámečku u vesnice Kurów v lublinském vojvodství na východě Polska.

Dětství na zámku

Právě tady se 6. července 1923 narodil pozdější vůdce polských komunistů a iniciátor výjimečného stavu generál Wojciech Jaruzelski. Strávil tu první dva roky svého dlouhého života a ve vesnici Kurów byl pokřtěný. Jaruzelski se do doby, než ho internovali v Sovětském svazu, projevoval jako ryzí polský vlastenec. Zůstává ale nejednoznačnou postavou, protože jeho rané osudy vůbec nenaznačovaly, kým se později stane,“ vysvětluje Kosowski.

Čtěte také

Tento zámek, ve kterém se narodil pocházejí z osmnáctého století, ale křídla byla dostavěna v roce 1922. Je to takový malý zámeček, který se nachází v dezolátním stavu uprostřed nádherného, ale také zpustlého anglického parku.

Válečná rodinná tragédie

Dospívajícímu Jaruzelskému se dostalo solidního vzdělání v humanitních vědách. Rodiče mu platili soukromé učitele a později studoval na katolickém gymnáziu Kongregace kněží mariánů. Osudy Wojciecha Jaruzelského ale radikálně změnila druhá světová válka.

Poté, co Němci napadli Polsko, Jaruzelski s celou rodinou utekl do Litvy. Tam je zastihla sovětská vojska a Jaruzelští se ocitli v různých lágrech na Sibiři. Jaruzelski odtud utekl. Dál je v jeho životopise mnoho nejasností, ale víme, že nakonec se připojil k Berlingově prosovětské první polské armádě,“ vypráví historik.

Jaruzelski se po boku Rudé armády aktivně zapojil do osvobozování Polska právě tady, v lublinském vojvodství, a díky své statečnosti získal značnou autoritu. Ta mu po skončení druhé světové války pomohla vystoupat až na vrchol stranické a státní pyramidy.

Z katolíka komunistou

Z věřícího šlechtice se stal přesvědčený komunista. Ovšem – speciálně pro milovníky spikleneckých teorií – tady mám vysvětlení, které se jim jistě bude líbit.

Historik Oskar Kosowski ve svém výkladu o životě dělnického vůdce nevynechá ani lidové dedukce

Hodně lidí z Kurówa tvrdí, že se Jaruzelski narodil s velmi vážným poškozením jedné z končetin, což by v dospělosti bylo jistě vidět. Ze Sibiře se ale vrátil člověk, který tuto vrozenou vadu už neměl. V Kurówě proto panuje všeobecné přesvědčení, že Wojciech Jaruzelski, který se tu narodil, není tím Wojciechem Jaruzelskim, který sem přišel s první armádou,“ nastiňuje Kosowski.

Vysvětlení je ve hvězdách

Ale spíš si tím místní lidi vysvětlují, jak došlo k tomu, že šlechtic, který vášnivě obhajoval katolickou víru a jehož předci se účastnili všech velkých vlasteneckých povstání, se po návratu ze Sibiře stal komunistickým aparátčíkem,“ krčí rameny historik.

Od Wojciecha Jaruzelského se vysvětlení této metamorfózy už nedozvíme. Zemřel v roce 2014 ve věku nedožitých jednadevadesáti let.

autoři: Martin Dorazín , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související