Začíná odstávka plynovodu Nord Stream 1. „Pokud by nedošlo k obnovení dodávek, budeme muset spotřebu dramaticky regulovat,“ připouští Síkela

11. červenec 2022

Evropské země se připravují na možné ukončení dodávek ruského plynu, které může přinést plánovaná servisní odstávka plynovodu Nord Stream 1. Jeho údržba začíná v pondělí a v Německu panují vážné obavy, že Moskva poté, co minulý měsíc výrazně omezila dodávky plynu, zavře plynovod definitivně. „Pokud by došlo k zastavení dodávek plynu do Evropy, tak by nás nečekal příjemný podzim ani zima,“ připouští ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Jaký by byl tedy další postup, pokud by ruský plyn do Evropy už za deset dní znovu nezačal proudit? Jak rychle by se začal vypínat náš průmysl?

Samozřejmě by se nezačal vypínat hned, protože máme dostatek plynu v zásobnících. K dnešnímu dni je to téměř 75 % jejich maximální kapacity. Zároveň jsme zajistili i možnost dovozu zkapalněného zemního plynu tím, že jsme si pronajali téměř třetinu roční spotřeby naší země v plovoucímu terminálu v Holandsku, který začne fungovat už zřejmě od září nebo od 1. října.

Čtěte také

Ale samozřejmě pokud by došlo k zastavení dodávek plynu do Evropy, to znamená, pokud by se ukázalo, že ta odstávka nebyla technická, ale že je to zase jeden z dalších útoků agresora Putina v té nevyhlášené energetické válce, kterou proti Evropě vede, tak by nás určitě nečekal ani příjemný podzim a už vůbec ne příjemná zima, protože bychom museli spotřebu plynu dramaticky regulovat.

Abychom udrželi průmysl v chodu, zejména jeho klíčové části, tak bychom museli vyzvat i obyvatelstvo, aby se do určité míry uskromnilo.

Mluvil jste o plovoucích zásobnících na zkapalněný zemní plyn. Německo plánuje hned několik těchto terminálů. Jaká je reálná šance, že by z těch německých mohlo profitovat i Česko?

Dovolil bych si vás opravit: Ony to nejsou zásobníky, jsou to terminály, tedy zařízení, kam ten zkapalněný a na 180 stupňů zmražený zemní plyn přivezete, napojíte ho na ten terminál a on je zase uveden do plynného skupenství a je trubkami někam poslán. To znamená, že to nejsou zařízení, která jsou určena ke skladování, ale ke zpracování a zplynění toho zkapalněného plynu.

Jozef Síkela

Pokud se jedná o ty zásoby, které připravuje Německo, tak to jsou pevné terminály, z nichž většina bude hotova až třeba za dva roky, někdy v roce 2025. My s Německem samozřejmě jednáme buď o pronajmutí kapacit, případně i o kapitálové účasti v těchto terminálech. Ale právě proto, že budou hotové až za dva tři roky, tak jsme si pronajali v tom dokončovaném plovoucímu terminálu kapacitu 3 miliard kubíků tak, abychom vlastně mohli zkapalněný zemní plyn dovážet už v letošním roce.

Jak bude vypadat vládní pomoc ve formě úsporného tarifu, kterou chce kabinet Petra Fialy snížit dopady drastického růstu cen energií na české domácnosti? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související