Žáci devátých tříd skládají státní přijímací zkoušky na střední školy

13. duben 2018 07:15

Začaly přijímací zkoušky na střední školy. Jednotné testy musí složit všichni žáci devátých tříd, kteří chtějí studovat obor s maturitou, uchazeči o studium na nástavbových oborech nebo víceletých gymnáziích.

Státní přijímací zkoušky odstartovaly ve čtvrtek 12. dubna testy pro středoškoláky a v pátek k nim usednou zájemci o studium na víceletých gymnáziích.

Ke čtyřletému studiu na gymnáziu v Jindřichově Hradci se hlásí Adéla Nováková. „To byla moje vůle. Já ještě nejsem úplně rozhodnutá, co chci dělat za povolání, takže jsem si vybrala takovou neutrální školu, která není na nic extra zaměřená,“ vysvětlila.

Většinu uchazečů o studium doprovodili k přijímacím zkouškám jejich rodiče. S Adélou přišla maminka Vendula. „Já mám nervy v kýblu,“ přiznala. „A zítra vezu druhou dceru k přijímačkám na osmileté gymnázium,“ dodala.

Ve škole bylo vypnuté zvonění, aby děti při přijímacích zkouškách nerušilo. Test z matematiky skončil po sedmdesáti minutách. „Ten čas utekl hrozně rychle, jako vždycky. Některé úlohy byly náročnější, některé jednodušší a jsem zvědavá na výsledek,“ komentovala Adéla Nováková.

Souběh státních přijímacích zkoušek a státních maturit je pro školu ale organizačně velmi náročný. „Je to komplikace, projevilo se to už včera. Všechno se musí skenovat a technika někdy nefunguje,“ potvrdil ředitel gymnázia v Jindřichově Hradci Miloslav Vokáč.

Druhý termín pro přijímací řízení bude 16. a 17. dubna. Kteří žáci nakonec ke studiu nastoupí, bude škola vědět až koncem května.

autor: hoch
Spustit audio

Související