První státní přijímací zkoušky na střední školy se podle ředitelů neosvědčily

4. květen 2017

Střední školy na svých internetových stránkách oznámily výsledky přijímacího řízení. Letos poprvé muselo zajistit sjednocenou státní zkoušku přes 1100 škol v celé republice, podstoupilo ji přes 86 tisíc uchazečů. Řada ředitelů si ale na průběh stěžuje.

Zatímco většině studentů se po zveřejnění výsledků ulevilo, střední školy si stěžují na administrativní zátěž. „Ta zkušenost byla pro mě dost negativní, protože se to sešlo s maturitními zkouškami z češtiny,“ říká Luděk Bělehrad, zástupce ředitele Biskupského gymnázia v Českých Budějovicích.

Loni škola pořádala zkoušky vlastní, výsledky měla ten samý den. Teď podle něj musí někteří zájemci čekat až měsíc. Luděk Bělehrad dále vytýká nejasnosti v organizaci. „Čekal bych od ministerstva, které připravilo celý tento projekt, že vydá nějaký manuál, jak postupovat v celé té příšerné anabázi, kterou představovala jednotná přijímací zkouška pro školy,“ dodává.

Už v lednu ředitele Cermatu upozornili na problémy čtyři jihočeští ředitelé gymnázií, mezi nimi i Antonín Sekyrka z Gymnázia Česká v Českých Budějovicích. „Od společnosti Scio jsme měli přijímací zkoušky vyhodnocené na setiny, takže se nikdy nestalo, že bychom nemohli oddělit přijaté uchazeče od nepřijatých, ale v současné době Cermat vyhodnocuje testové úlohy pouze na celé body. To mi vadí velice,“ vysvětluje.

Na výtky ředitel společnosti Cermat Jiří Zíka reaguje slovy: „Je potřeba zhodnotit výsledky, zhodnotit proces jako takový a následně eventuálně změnit i legislativní texty.“

Ředitelé oslovených gymnázií chtějí po ukončení výběrového řízení na střední školy s ministerstvem školství i společností Cermat vzniklé problémy řešit.

autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio