Záchranáři napočítali ve zříceném supermarketu v Rize téměř 50 obětí. Po dalších pátrají

22. listopad 2013

V lotyšské Rize se ve čtvrtek večer zřítila střecha a stěny místního nákupního centra, při neštěstí zemřelo nejméně 48 lidí, další desítky jsou zraněny. Záchranáři pokračují v prohledávání trosek, ve kterých může být několik desítek lidí. Lotyšská policie případ vyšetřuje jako trestný čin. Obává se, že stavbaři porušili bezpečnostní předpisy.

Neštěstí se stalo vpodvečer, kdy bylo obchodní centrum plné lidí, kteří se vraceli z práce. Nejdřív povolila konstrukce střechy a její opěrná zeď. Na místě vypukla panika, lidé se snažili utéct pryč, ale elektronické vstupní dveře se uzavřely, a zákazníci tak zůstali uvěznění v objektu.

Po několika desítkách minut se zřítila i protilehlá stěna. „Byla jsem v šoku, když mi došlo, že jsem byla uvnitř. Upřímně lituji každého, kdo neměl šanci utéct,“ popisuje jedna z nakupujících žen, která obchodní centrum opustila na poslední chvíli.

V troskách zřícené budovy dál zasahují záchranáři. Zatím vyprostili 48 těl. Mezi oběťmi jsou kromě zákazníků obchodního domu také dva jeho zaměstnanci a tři hasiči, kteří přišli na pomoc zavaleným, a spadla na ně část střechy.

V ohledávání musí záchranáři postupovat pomalu, hrozí, že by se mohla zřítit další část budovy. Kolik lidí dál zůstává uvězněných v sutinách budovy, není jasné. V blízkosti obchodního domu čekají příbuzní osob, které měly být v okamžiku zřícení střechy uvnitř na nákupech.

Zraněných jsou přes tři desítky. Lotyšské úřady vyzvaly veřejnost k dárcovství krve.

Na obchodním domě měla vzniknout zahrada

Vyšetřovatelé zvažují tři možné příčiny, proč se propadla střecha a pak také stěny dva roky starého obchodního centra. Přiklánějí se ale k verzi, že k propadnutí došlo pravděpodobně kvůli stavebním pracím na střeše a pod náporem promáčené zeminy.


Podobné události v Česku
V březnu 2013 se zřítil strop v multikině v plzeňském obchodním centru. Neštěstí si vyžádalo tři zraněné. V roce 2006 kvůli těžkému sněhu spadla střecha ostravského supermarketu. Šlo o provozní část obchodu, mimo dosah zákazníků. Ve stejném roce nevydržela nápor sněhu střecha humpoleckého zimního stadionu. To samé se stalo v depozitáři muzea Tatry Kopřivnice, střecha pohřbila desítky unikátních aut.

Majitel chtěl totiž na střeše budovy vytvořit velkou zahradu a terasu. Navezl tam tuny písku a rašeliny, ale vydatné deště v uplynulých dnech mohly tuto zátěž extrémně navýšit. Navíc se stavební materiál skladoval na střeše na jednom místě.

Podle některých svědků kolapsu předcházel výbuch. „Nejprve explodovaly nějaké trubice. Asi kvůli rekonstrukci na střeše obchodního domu. Staví se tam totiž dětské hřiště, evidentně udělali něco špatně a střecha tu tíhu neudržela,“ popisuje jedna ze svědkyň.

Na místo dorazil také lotyšský premiér Valdis Dombrovskis, který nařídil okamžité prošetření neštěstí. Záchranná akce potrvá podle něj zřejmě ještě dlouhé hodiny.

Lotyšské úřady už na sobotu a neděli vyhlásily státní smutek.

autoři: pev , dka , pan
Spustit audio