Za jaké ceny se bude v zimě lyžovat na horách v Krkonoších? Ceny permanentek pravděpodobně vzrostou

14. září 2022 07:31

Na informaci, za jaké ceny se bude v zimě lyžovat v našich nejvyšších horách čekají nejen lyžaři, ale i hoteliéři. Kvůli současné ekonomické situaci se podle provozovatelů s cenami hýbat bude. Kde a kolik si za lyžování připlatíme zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová. 

Většina provozovatelů lyžařských areálů ceníky postupně tvoří. Ti, se kterými jsem hovořila, se shodují, že je to velmi náročné. Netuší totiž, co přesně před zimní sezónou nastane.

Čtěte také

Je jasné, že jim vzrostou náklady. A to se pochopitelně v cenách za lyžování musí projevit. Potvrzuje to například Adam Svačina ze špindlerovského skiareálu. Podle něj by mělo jít o lehké navýšení a navíc v nabídce budou, stejně jako v loňské sezóně, různé výhodné skipasy.

Druhý velký skiareál SkiResort ČERNÁ HORA - PEC bude rovněž zdražovat a to v jednotkách procent. Podle Jakuba Jandy ve svou dvou velkých areálech, tedy konkrétně v Peci pod Sněžkou a na Černé Hoře. V dalších areálech skiresortu by měly zůstat ceny na dosavadní výši.

Na konečné ceny permanentek čekají i hoteliéři. Proč je to i pro ně důležité?

Čtěte také

Je to logické, protože kromě jednodenních lyžařů míří na hory také mnoho turistů na zimní pobyty. A hoteliéři se obávají, aby příliš velké zdražení permanentek lidi od pobytů na horách neodradilo a měli vůbec na vše dostatek finančních prostředků.

Oni sami zatím také nevědí, jak budou s cenami hýbat. Obavy jsou z toho, aby Češi nakonec nedávali přednost zimní dovolené v zemích jako je Itálie nebo Rakousko. Rezervací na zimu podle provozovatelů ubytovacích zařízení je zatím totiž velmi málo.

Některé areály kromě navyšování cen plánují ještě další kroky. Jaké například?

Čtěte také

Velká střediska se snaží najít úspory například ve svých administrativních a technických budovách co se týče vytápění nebo svícení. Ale to je prý jen zlomek z celkového množství energie.

Někde také zvažují, pokud budou ceny energií hodně vysoké nebo bude malý zájem lyžařů, že omezí nebo úplně zastaví provoz některých dopravních zařízení. Záležet ale bude především na aktuální situaci těsně před zimou a potom v samotné zimní sezóně.

Spustit audio

Související