Vyšším platbám za vodné a stočné se v příštím roce nevyhne většina domácností v hradeckém kraji

17. prosinec 2021 08:29

Ke společnostem, které už zveřejnily nové ceny za vodné a stočné, se přidala i Vodohospodářská a obchodní společnost Jičín. Ta zásobuje vodou nejen převážnou část Jičínska, ale i další oblasti Královéhradeckého kraje. O nové ceně - 86 korun a 21 haléřů za krychlový metr - rozhodlo představenstvo společnosti.

Čtěte také

„Tato celková cena je o 1,30 větší jak v roce 2021, říká ředitel Vodohospodářské a obchodní společnosti Jičín Richard Smutný.

Zároveň připomíná, že zdražení to sice je, ale výrazně nižší, než jaká je třeba předpokládaná výše inflace v roce 2022. „Počítáme, že v této ceně máme zakalkulované i náklady, které se nám v příštím roce zvýší. Pomohly nám také zafixované ceny energií. Co se týče elektřiny a plynu, tak máme ceny zafixované ještě na dva roky.

Čtěte také

Právě zafixované ceny energií drží cenu vodného a stočného zatím nízko. „Platíme za elektrickou energii zhruba 16 až 17 milionů korun. Bavil jsem se s některými kolegy a u nich například to skokové navýšení za elektřinu se pohybuje v částkách 10 až 15 milionů korun ročně. To by byl v našem případě téměř dvojnásobek.

Dražší vodu budou mít i odběratelé Městských vodovodů a kanalizací ve Dvoře Králové nad Labem. Ti zaplatí téměř 97 korun za krychlový metr, to je ve srovnání s letoškem nárůst o víc než šest procent.

Čtěte také

Důvody vysvětluje mluvčí radnice Miroslava Kameníková. „Ke zvýšení ceny vodného a stočného došlo především kvůli stále stoupajícím nákladům na energie. Město také nadále pokračuje v postupné obnově a opravě vodovodní a kanalizační sítě. A do této činnosti by se podle schváleného plánu financování mělo v příštím roce vložit přes 16 milionů korun bez DPH.

Už dříve oznámil zdražení i hradecký VaK, tam cena vzroste zhruba o čtyři procenta. Zdražení vody znamená u většiny dodavatelů při průměrné spotřebě ročně vyšší platby o 100 až 200 korun na osobu.

Cena vodného a stočného v Rychnově nad Kněžnou se měnit nebude. I po 1. lednu 2022 zůstane na současných 77,47 koruny včetně DPH za metr krychlový dodané a odvedené vody.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související