Vysoušet dům se musí postupně

22. srpen 2002
Zprávy

Velká voda roku 2002 je pryč. V plném proudu je odklízení sutin a náprava škod. Lidé se vracejí do svých mnohdy poničených domů či bytů. Čeká je velký úklid a vysoušení bytu či domu. Svá obydlí by měli vysoušet postupně.

Čeká je velký úklid a vysoušení bytu či domu. Podle projektanta Ladislava Hapla z Plzně by mělo obydlí usychat postupně. "Při prudkém vysoušení, rychlém, ne pozvolném, dochází je smršťování a tím následně k sedání kusového staviva, tedy cihel a vznikají trhliny, to znamená - co možná nejpřirozenějším způsobem, větrat, větrat, větrat."

Podle projektanta Ladislava Hapla je také potřeba dobře odstranit omítku. "Doporučoval bych okopat omítky až na cihlu řádově 10-15 čísel nad tu čáru kam stoupla voda a nechat pozvolna vysychat."

Se sanací zdí se dá podle projektanta Ladislava Hampla začít až ve chvíli, kdy je konstrukce zcela suchá a to může trvat poměrně dlouho. "Vážně ta doba 3-4 měsíce je minimální, ale nesmí být vysoká vlhkost v okolí, nesmí se znovu provlhčovat - nemělo by pršet."

autoři: ark , heš
Spustit audio