Výběr, kvalita a ceny jazykových kurzů v zahraničí

15. březen 2002
Dobrá rada

Pokud si chcete vylepšit jazykové znalosti, máte pochopitelně několik možností, jak na to. Jednou z nich odjet na pár týdnů do zahraničí a zaplatit si jazykový kurz na nějaké škole. Prvním a asi nejdůležitějším kritériem pro výběr vašeho jazykového kurzu v zahraničí by měla být kvalita školy, kterou budete navštěvovat.

Pětivlas: Kvalitní jazykové školy jsou sdruženy v určitých asociacích akreditovaných škol. Akreditace školy znamená dostačující praxe a vzdělání vyučujících a to je garantováno.

Říká Vojtěch Pětivlas ze Student Agency. Ještě než si začnete vybírat školu, zamyslete se nad tím, kde byste chtěli jazyk studovat. Například angličtině se dá naučit v Evropě, Americe i Austrálii.

Pětivlas: Záleží na tom, jak dobře a jakou angličtinu se chcete naučit. Pokud máte zájem o britskou spisovnou angličtinu, tak je ideální jižní část Anglie, okolí Londýna, chcete-li americkou a tudíž zjednodušenou angličtinu, australskou angličtinu je možnost zase jinde. Jedná se o specifickou záležitost, protože podle toho, kde se rozhodnete učit, tak tam také doživotně přejmete jazyková specifika.

Jazykový kurz vám buď zprostředkuje nějaká agentura, nebo si jej můžete zajistit sami. V prvním případě budete ušetřeni vyřizování veškerých formalit, což je určitě výhodou. A jaká by byla cena například čtrnáctidenního pobytu v Británii?

Pětivlas: Cenu odhaduji kolem 30 tisíc korun, od dopravy přes pojištění, studium, ubytování, stravu a kapesné. Jsou i dražší pobyty, záleží na intenzitě vyučování, druhu dopravy a tak dále.

Vypočítává Vojtěch Pětivlas. Výhodou dlouhodobějších studijních pobytů bývá možnost si přivydělávati. Musíte však splnit následující podmínku.

Pětivlas: Všechny práce ke studiu jsou legální od okamžiku získání studijního víza, které je podmíněno délkou studia. Například ve Velké Britanii je to minimálně šest měsíců, v Austrálii měsíce tři.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu