Vojtěch: Plošně už roušky nemají smysl. Ke konci června chci prosadit zjednodušení pravidel jejich nošení

Ve čtvrtek na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (hnutí ANO) prezentoval aktuální data ohledně onemocnění covid-19. Mimo jiné řekl, že uvolňování opatření nezhoršuje situaci a že Česká republika nemá plošný problém. Proč je tedy nutné pořád roušky nosit? „Situace se zlepšuje, ale jsou určité rizikové oblasti, jako třeba hromadná veřejná doprava, kde jsou stále smysluplné. I tam je chceme v následujících týdnech rozvolnit,“ říká Adam Vojtěch.

V některých okresech České republiky už několik týdnů není žádný nakažený, podle ministra zdravotnictví ale stále má smysl nosit ve vnitřních prostorech roušku. „Na základě stanoviska epidemiologů to smysl má, ale do konce června bychom chtěli dát jasně najevo, jak to s rouškami bude.“

Čtěte také

V aktuálním mimořádném opatření ministerstva zdravotnictví jsou skoro dvě stránky výjimek, které upravují, kde se roušky nosit musí a kde ne. Vojtěch za to čelí kritice, že je postup chaotický a že lidé v opatřeních ztrácí orientaci.

„Měli bychom pravidla zjednodušit. Opatření vznikla a od té doby se mění. Myslím, že by to mělo být nastaveno tak, že pokud dodržuji rozestup, tak roušku mít nemusím ani v uzavřených prostorech,“ říká Vojtěch (hnutí ANO).

Víc fanoušků na stadionech

S další vlnou rozvolňování se počítá 22. června. Na čtvrteční tiskové konferenci ale ministr zdravotnictví zmínil, že uvažuje o mezikroku, který některá opatření zmírnil už o týden dříve.

Čtěte také

„Jsou to spíše detaily, ale pro řadu subjektů důležité, například bufety v rámci kin a divadel. Jsou tam i věci týkající se hromadných akcí, kdy by bylo možné rozdělit hlediště do více sektorů tak, aby se tam lidé nemíchali a nebyly na jednom místě stovky lidí,“ vysvětluje Adam Vojtěch.

To by mohlo znamenat, že například na fotbalové zápasy by od příštího pondělí mohlo přijít víc fanoušků. „Taková je myšlenka. Teď ji akorát dopracováváme a chtěli bychom ji zveřejnit v pátek.“

Kdy dostanou zdravotníci odměny?

Už na začátku dubna premiér Andrej Babiš (hnutí ANO) zdravotníkům z první linie slíbil odměny řádu deseti tisíc korun. Podle informací z nemocnic stále mnozí z nich nic nedostali. Ministra Vojtěch ale tvrdí, že řada zaměstnanců z přímo řízených nemocnic peníze dostala.

Čtěte také

„Nešlo to udělat dřív, protože bylo nutné napsat zákon a potom kompenzační vyhlášku. Můžeme vyplácet peníze pouze na základě právního titulu. Byl bych rád, kdyby to šlo během dní, ale nejde,“ vysvětluje ministr.

Odměny by se měly týkat jen těch zdravotníků, kteří přišli do styku s nakaženými pacienty. Nemocniční odbory ale chtějí, aby je dostali všichni, protože i ostatní byli pod psychickým tlakem a dotkla se jich opatření.

„Skutečně počítáme jen s těmi v první linii. Zaslouží si to všichni, ale nejsme schopni říct, kdo a jak byl v rámci nemocnic zapojen,“ hájí se ministr zdravotnictví.

autoři: Tomáš Pancíř , vla
Spustit audio