Vláda schválila zmírnění podmínek oddlužení. Státem vedených exekucí se novinka nedotkne

3. duben 2020

Zavřené továrny, nižšííjmy a obavy, co dělat, aby jim soud kvůli nedostatku peněz nezrušil osobní bankrot. To prožívá kvůli epidemii koronaviru mnoho dlužníků, kteří poctivě chodí do práce a poctivě splácejí. Vláda proto schválila zmírnění podmínek oddlužení i zastavování nevymahatelných exekucí. Týkat by se to mohlo až dvou milionů exekucí. Plán ale odmítají věřitelé i exekutoři.

Do advokátní kanceláře Rott za poslední týdny volala asi třetina klientů, kteří jsou v osobním bankrotu. Z pověření insolvenčního správce s nimi mluví Zuzana Dostálková:

Čtěte také

„Zůstávají doma na šedesáti procentech. Fabriky se zavírají a mají obavy, jestli nízká srážka nezpůsobí, že nedosáhnou minimálně na třicet procent splacení svých dluhů, aby mohlo být jejich oddlužení zrušeno.“

Od dalších lidí přestaly chodit peníze a nekomunikují. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová chce hranici třiceti procent, která platila u oddlužení do května minulého roku, prolomit.

Naděje v moři nejistoty

Lidé by tak mohli oddlužení úspěšně splnit i v případě, pokud by platili méně. „Stará oddlužení soud nezruší, když dlužník nebude platit splátkový kalendář v důsledku koronavirové situace.“

V osobním bankrotu bylo ke konci minulého roku víc než sto tisíc lidí. Další část krizového návrhu by zastavila exekuce, které se v posledních třech letech nedaří ani částečně vymoct.

Čtěte také

Kroky vlády vítá expert na dluhovou problematiku Radek Hábl: „Určitě je to naděje, v současné situaci to pomůže pročistit trh a zároveň uklidnit spoustu lidí.“

Návrh je nepromyšlený, tvrdí kritici

V exekuci by bylo možné pokračovat jen tehdy, pokud by věřitel složil zálohu na její náklady. Prezident Exekutorské komory Vladimír Plášil ale připomíná opakované konstatování Ústavního soudu, že náklady zastavené exekuce má zaplatit dlužník. Kritizuje i to, že v krizovém zákoně není časové omezení. A poukazuje taky na stát, jehož exekucí by se novinka vůbec nedotkla.

Proti změnám je také Česká asociace věřitelů. Její prezident Pavel Staněk kritizuje návrh jako nepromyšlený. Podle něj není vhodné zasahovat do vymahatelnosti práva.

„Právě teď je pro mnohé věřitele, živnostníky, firmy i občany, zcela zásadní, aby sami přežili. Spousta věřitelů je na příjmech z exekucí závislá, a kdyby se přerušily, vyvolá to u valné části z nich druhotnou platební neschopnost,“ varuje.

Exekuce bez úroků

Návrh umožňuje to, co už skoro rok platí pro nová oddlužení, tedy že člověk nemusí vždy splatit třicet procent svých závazků, aby se úspěšně oddlužil. „Prolomení 30procentní hranice byla vždy v oddlužení právě proto, aby věřitelům zůstala alespoň nějaká jistota. Pokud se prolomí, věřitelům nezůstane nic,“ upozorňuje Staněk.

Čtěte také

Největší problém spatřuje v plošnosti opatření, které není žádoucí pro všechny. „Spousta lidí se nedostává do dluhové pasti, chodí dál do práce, není důvod pro zastavení exekucí,“ argumentuje.

Navrhuje, aby exekuce běžely dál, ale neúročily se a zastavilo by se příslušenství. „Většina věřitelů má zájem, aby se jim vrátila jistota, pro kterou exekuci zahájili,“ upřesňuje prezident České asociace věřitelů.

Navrhované opatření bude sněmovna schvalovat příští týden a je možné, že se ještě změní.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.