Vítejte na největší náhorní plošině ve střední Evropě! Rakouský přírodní unikát láká turisty i botaniky

Kromě míst, která jsou mezi turisty notoricky známá, nabízí sousední Rakousko i jeden méně známý přírodní unikát. Na největší středoevropské náhorní plošině Tauplitzalm ve štýrské části rakouské oblasti Salzkammergut tam najdete desítky druhů vysokohorských květin, kamzíky, tetřevy i pasoucí se krávy. Šest horských jezer s pitnou vodou navíc obejdete za několik hodin pěšky. Přesvědčila se o tom naše reportérka Mária Pfeiferová.

„Po naší levé straně se nachází 2 032 metrů vysoký vrchol Sturzhan, kde s lezením začínal v roce 1929 i legendární Heinrich Harrer. Napravo od Sturzhanu se nachází Totes Gebirge, tvoří je největší vápencový masiv ve Východních Alpách. Je tu i krásná vycházka na Großes Tragl, ta trvá přibližně pět hodin tam i zpět,“ ukazuje místní rodák Herbert Hierzegger z turistického spolku.

„Tady tou malou cestičkou se dostanete na 300 metrů dlouhou ferratu Gamsblick na vrchol hory Traweng. Ta má obtížnost C až D, zpátky můžete jít dolů normální, byť samozřejmě vysokohorskou cestou,“ dodává.

Pod námi leží jezero Steirersee. Má krásnou barvu, dá se v něm i koupat a minulé léto prý mělo až 23 stupňů. Hluboké je jen osmnáct metrů. „Za ním vidíme Schwarzensee a dvacet minut od něj je chata Leistalm. Od té se dá asi za šest hodin dojít do Hinterstoderu. Tudy se dříve dopravovala sůl z oblasti kolem jezera Altausseer přes Tauplitz Alm do Hinterstoderu. Říká se jí proto solná cesta,“ vysvětluje Herbert Hierzegger.

Místo fascinuje milovníky květin i zvířat 

V létě tu rozkvete 270 druhů vysokohorských květin

Díky své přírodní rozmanitosti a jedinečné alpské flóře je zdejší kraj populární nejen mezi klasickými horskými turisty, ale i mezi botaniky. Není proto divu, že tu potkávám i skupinu českých botaniků.

„Tady nahoře nám v létě rozkvete 270 druhů vysokohorských květin. Například alpská růže neboli rododendron kvete jen několikrát za rok, máme tady šest nebo sedm různých druhů hořce, vysokohorské petrklíče, orchideje, karafiáty a zvonky. Je tu nepočítaně druhů květin, na jednom čtverečním metru jich můžete najít až dvacet různých.“

Náhorní plošina Tauplitzalm ale nadchne i fanoušky fauny. „Potkáte tu kamzíky, zajíce i tetřívky. V Almu máme taky 240 krav, na Lawinensteinu dalších 120 a dalších 80 za jezerem Steirersee. Jsou to volové nebo krávy s telaty, tedy zvířata, která se nemusejí dojit,“ popisuje místní rodák.

Potkáte tu kamzíky, zajíce i tetřívky. V Almu máme taky 240 krav, na Lawinensteinu dalších 120 a dalších 80 za jezerem Steirersee.
Místní rodák

O tom, že by Alm opustil, neuvažuje. „Můj příběh začal před dlouhou dobou. Když se díváme tady dolů ke Schwarzensee, tam měl můj dědeček první lyžařský vlek – kotvu – v Rakousku. To bylo v roce 1935. Tam, kde teď stojí náš hotel, vybudoval v roce 1947 další vlek, v roce 1955 tam tatínek postavil malou horskou boudu a v roce 1985 jsem to všechno přestavěl já. Kdo má rád horská údolí, musí mít rád hory, sníh, a proto je stále tady.“

Nahoru na Tauplitzalm se dá vyjet autem z Bad Mitterndorf po placené Alpenstrassse, případně sedačkovou lanovkou z Tauplitz, která bere i cyklisty.

autoři: Mária Pfeiferová , als
Spustit audio