Vepřová pečeně se zelím a knedlíkem

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření z babiččiných receptů vybrali vepřovou pečeni. Spolu s knedlíkem a zelím se považuje za českou klasiku. Je to ale opravdu původně český recept?

Ingredience
  • 1 kg krkovice nebo vepřového plecka
  • 4 dcl masového vývaru
  • 2 ks cibule
  • 1 lžíce sádla
  • kmín a sůl
Ingredience
  • na zelí: 70 dkg kysaného zelí
  • 1 lžíce mouky
  • kmín
  • cukr
  • sůl

Do omytého masa vetřeme sůl a posypeme ho kmínem. Maso vložíme do vymaštěného pekáče, posypeme cibulí nakrájenou na kolečka. Podlijeme částí vývaru, přikryjeme a pomalu pečeme ve vyhřáté troubě. Když je maso měkké, odkryjeme a dopečeme.

Nakrájenou cibulku dáme osmahnout na sádle, posypeme moukou, osmahneme a přidáme pokrájené kysané zelí. Podusíme do měkka, hotové dochutíme cukrem a solí. Jakmile je pečeně dopečená, vyjmeme ji z výpeku, naporcujeme a uchováme v teple.

Výpek zaprášíme moukou a za stálého míchání přidáme zbylý vývar a provaříme.

Na talíře plátky masa touto omáčkou přelijeme a doplníme podušeným zelím a knedlíkem.