Nejnovější
-
Jídlo
Pendrek pouťový
Svátek sv. Jana Nepomuckého byl den, kdy se nejen v našem kraji konaly vyhlášené poutě. Na nich se dalo ledacos ochutnat. Třeba pendrek.
-
Jídlo
Srnčí nebo jelení kýta se smetanovou omáčkou podle Úsporné kuchařky Anuše Kejřové
Anuše Kejřová byla propagátorka úsporné kuchyně. A co hospodyním radila? Základem mělo být vařit s rozmyslem, tedy tak, aby žádné jídlo nepřišlo nazmar...
-
Jídlo
Hluchavkové mléko proti kašli
Květen byl a stále je velmi vhodným časem pro lidové léčitelství. Je spojený nejen se sběrem bylinek, které mají sílu, ale taky s řadou léčebných nebo magických praktik.
-
Jídlo
Pálené víno podle babiček z podhůří Jizerských hor
V dobách našich babiček patřili ledoví muži, kteří spalují mrazem ovoce i růži, mezi hospodáři k proklínaným svatým. A tak přidáme recept na něco na zahřátí.
-
Jídlo
Zadělávané telecí s chmelíčkem a smrži podle receptu Hany Hansgirgové z roku 1864
Dozvíme se něco o chmelíčku, šťavnatých výhoncích chmele, které se budou hodit na zadělávané telecí.
-
Jídlo
Bažant na víně podle prvorepublikového receptu
Oslava Dne matek byla u nás za první republiky spojena nejen s dárkem, ale také s pohoštěním, v měšťanských rodinách někdy i s posezením v restauraci.
-
Jídlo
Zapečený králík s bramborami
Omezením pro vesnické hospodyně nebyl po válce jen přídělový systém, ale i hospodaření zakládaných družstev. Zpracovávaly tak vše, co bylo k jídlu a jednou za týden i maso.
-
Jídlo
Fazolový guláš s červenou řepou
Ve vyprávění o tom, jak vypadal jídelníček většiny českých rodin po konci 2. světové války, si připomeneme vynalézavost našich babiček, které si uměly poradit i s málem.
-
Jídlo
Bramborové vdolky podle válečné příručky Vaříme z přídělu
Potraviny byly po válce na příděl až do roku 1953. Příručku, jak vařit s omezenými zásobami, sestavil například Jiří Šimek. Vybrali jsme z ní sladký recept.
-
Jídlo
Noky se zemčaty podle Válečné kuchařky Marie Součkové z roku 1940
Ve vyprávění o tom, co naše babičky vařily, nemůžeme opominout konec 2. světové války v Evropě. Bylo to období radosti, i přetrvávající nouze a tak i recepty byly chudé.
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- …
- následující ›
- poslední »
O pořadu
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Uvařte si staročeská jídla s Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou starých receptů. Inspirujte se.
Čas vysílání
po-pá v 10:50 | Liberec |
Další pořady
-
Cesta k uzdravení
Příběhy medicíny podle skutečných událostí s předními lékaři Česka. Hlavní linkou pořadu jsou příběhy pacientů, jejich cesta k uzdravení pod dohledem ošetřujícího lékaře.
-
Šalom alejchem
Magazín o židovském životě u nás i ve světě. O kultuře, náboženství, osobnostech. O židovské současnosti i historii.