Ven z pasti exekuce: začíná akce Milostivé léto, která smaže dluhy u státu. Jaké jsou podmínky?

Na dluhové poradny se už obracejí klienti, kteří by chtěli od čtvrtka využít Milostivé léto. Tedy tříměsíční akci, při které mohou smazat své dluhy u státu a veřejných institucí vymáhané soudním exekutorem. Pokud dlužníci zaplatí původní dluh a poplatek 908 korun, stát jim odpustí úroky, penále a sankce.

Milostivé léto odpustí veřejnoprávní dluhy

Milostivé léto se týká jen některých dluhů: „Dlužník musí mít exekuci a věřitelé musí být veřejnoprávní subjekt: Česká republika, stát, samosprávné územní celky, městské části, pojišťovny, energetika, ČEZ nebo společnosti, v nichž je stát většinovým vlastníkem,” přibližuje sociální pracovnice přerovské dluhové poradny Člověka v tísni Monika Vinklárková.

Dlužníci u exekucí splňujících zmíněné podmínky musí mít peníze na zaplacení jistiny. A to je většinou problém: „Dluhy na nájmech v městských bytech nebo u VZP jsou většinou velmi vysoké,” říká Vinklárková.

Nabídnout přesné informace

Proto v dluhových poradnách stoupá počet lidí, kteří doufají, že se díky Milostivému létu zbaví dluhů. To potvrzuje David Bezdomnikov z organizace Podané ruce v Olomouci: „Začínají se informovat a máme první klienty, kteří se zařadí. Zároveň pozorujeme, že někteří z nich mají mylné nebo nejasné informace.”

Organizace Podané ruce má jen v Olomouci skoro tisíc klientů. Dluhů by se během Milostivého léta podle předběžných odhadů Bezdomnikova mohlo nakonec zbavit jen několik desítek, možná i jen jednotek z nich.

Na Radiožurnálu chystáme k dluhové amnestii na středeční poledne hodinový Speciál.

Spustit audio

Související