Velký festival v Riu de Janeiro otevíral český nový cirkus La Putyka

10. květen 2014

V Riu de Janeiro začal největší festival cirkusového umění na světě, potrvá až do příští neděle. Je zajímavý sám o sobě, ale pro Českou republiku o to víc, že tuhle velkou akci zahajoval český soubor Cirk La Putyka. V monumentální budově městského divadla v Riu slavil se svým akrobatickým, žonglérským, tanečním, komickým i hudebním uměním velký úspěch.

„Uvidíte představení, které mě nejvíc rozplakalo, Risk českého souboru La Putyka,“ otevřel festival jeho ředitel Júnior Perim. Jak později řekl, Risk vybral na festivalu v Marseille ze šestnácti představení.

Mezinárodní festival cirkusu není jen šou, která má pobavit diváky. Má propojit celé město, ve kterém existují překážky. Proto se velká část představení odehrává v chudinských čtvrtích. Vstupenky, pokud vůbec nějaké jsou, nestojí ani 10 korun.

Představení Risk není jen veselá směsice cirkusových čísel

Do městského divadla, které je kopií pařížské opery, byli na zahájení pozvaní i obyvatelé chudinských čtvrtí, favel. Bavili se všichni. I ve chvílích, kdy se nemluvilo jejich řečí.

S publikem komunikuje pomocí slov hlavně postava Miloš Pokoš, kterého hraje Jiří Kohout. Portugalštinu se učil poprvé.

„Mám základy angličtiny, němčiny, jak to bývá na střední škole – a francouzština, španělština a portugalština mě absolutně minuly. Takže to byla spíš taková naučená melodie,“ vysvětluje Kohout.

Lidé se bavili, ale chvílemi publikum ztichlo. Někdy hrůzou, představení je to totiž o riskování. Na létaly sekyrky, skákalo se na trampolíně s nožem a na herce létaly šipky i z publika.

Tématem jednoho z nejnovějších představení nového cirkusu La Putyka je riskování

Jindy obecenstvo zmlklo a emoce na jevišti prožívalo. Představení je totiž o tom, jak riskování člověku dává i bere. Vypráví mimo jiné o tom, jak je těžké vymanit se z tíživého hendikepu.

Petru Valchářovi dala po nehodě a připoutání na vozík La Putyka novou profesi, a někdy může na jevišti daleko víc, než v reálném životě. V Riu je pro něj ale třeba těžké prohlédnout si město jako ostatní.

„Jako invalida z toho moc nemám, protože je to absolutně bariérové město,“ vysvětluje Valchář.

Publikum ocenilo jeho výkony na vozíku i speciální zavěšené konstrukci. A vůbec všechny akrobatické, žonglérské, taneční i komické kousky.

„Jsem nadšená, publikum bylo úžasné. Reagovali, smáli se, tleskali,“ hodnotí v zákulisí akrobatka Zuzana Havlrantová.

Poprvé po sto letech historie Městského divadla v Riu de Janeiro se na jeho prknech odehrálo cirkové představení
autor: dkk
Spustit audio