Václav Souček: Recese a recesisté

Vyčteno z novin: první paprsek světla vidí odborník ČNB v možném oživení realitního trhu; známkou jsou zjevné prvky stabilizace, např. zastavení poklesu cen nemovitostí, to hlavně v Praze. Nadějné jsou zprávy o zlevnění plynu a telefonování. Skončí série zvyšování daní. Recese by tedy měla skončit, ekonomika se má odrazit ode dna a radostně povyskočit. Obyvatelstvo se přestane strachovat a domácnosti přestanou sedět na peněženkách.

Zprávy tohoto druhu je možno přiřadit ke zprávě České pošty o permanentním sledování cen pohonných hmot u čerpacích stanic poštovními doručovatelkami. Pohyb ceny benzinu a nafty v halířových proporcích může být statisticky zajímavý a neuvěřitelně pracný, ale faktický přínos takové činnosti je na bodu nula. Ekonomická recese vnáší do naší tzv. "blbé nálady" i jeden životadárný prvek. Produkuje totiž specifický český humor, jako vždy, když se žilo hůř a človíček se musel těšit z maličkostí. Nějak si přece musíme vždycky pomáhat, ne?
Zdá se, že už i v řadách znalců ekonomické recese narůstá počet recesistů.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete od pondělí do soboty v 8:20 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.