Václav Souček: Jednou týdně

Přítel Vladimír si naordinoval jednou týdně v pondělí dietu o vodě a chlebu, za měsíc chléb opustil, a pondělní hladovky si tuze chválil.

Čtěte také

Nejmenovaná zpěvačka znamenité pověsti drží už pěkných pár let jarní očistnou kůru - o vodě zůstává několik dnů po sobě. Musí mít festovní organismus, ještě nikdy nezkolabovala.

Autor těchto vět zůstává odkázán v koronavirové době na ústní vyjádření k aktuálním událostem jednou týdně; po pravdě, je to dieta bolestná, protože zvyk je železná košile a ústa svrbí. Nicméně nezbývá, než hrozbu šířené nákazy, jakož i roušky a nastolovaná epidemiologická opatření respektovat.

Čtěte také

Vzpomíná tedy K. H. Borovského a holiče Kukulína, jenž svěřoval své pochybnosti o oslích uších do vrby a útěšně naslouchá mrmlání spoluobčanů nad rostoucím houfcem nezničitelných elit, jimž se z existenčního výsluní prostě nechce.

Před závěrem pro dnešek; máme aktuálně nejhorší kovidová čísla v EU, což vypadá jako průšvih. Dlužno ovšem vzít na vědomí, že každá statistika je přesný souhrn nepřesných čísel.

A v tomto týdnu porodila jiná zpěvačka - bez komplikací a během deseti minut - krásnou zdravou holčičku.

Takže nebojte, nic nekončí.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Rodina

    Ve spřízněném východoslovanském jazyku dodává přízvuk na první slabice slovu „ródina“ širší význam. U nás se obecně vžilo úsloví, že rodina je základem státu. 

  • Václav Souček: Žezlo

    Miloš Kopecký kdysi charakterizoval usilování o moc stručně. Na otázku „Co považujete za nejsnadnější záležitost na světě?“ odpověděl „Vládnout v Čechách.“

  • Václav Souček: Jako šálek čaje

    Můžete, nebo nemusíte nalézt zalíbení v programových prohlášeních, heslech, ideologii, formách a představitelích. Na to máme každý svoje gusto.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.