Václav Souček: Jako oheň a voda

Vývojové a přechodové fáze společenských změn jsou tak různorodé a nesourodé, že se z toho člověku tají dech. Alžírsko se vyhnulo „arabskému jaru“ údajně zásluhou prezidenta Butefliky; monarcha vydržel na postu až téměř do nevědomí, leč nikdo ze smrtelníků tu nemůže být navěky.

Americký prezident Ronald Reagan se zasloužil o svět v relativním míru, když tehdejší SSSR přiměl, aby se ve zbrojení uzávodil, ale kdyby nebylo M. Gorbačova, kdoví, jestli by teď svět neválčil klacky a kamením.

Chvála všem, kdož dokáží hořlavé spory hasit v zárodku a znesvářené spojovat, ale dlužno posunovat opatrně; voda umí po ohni dílo zkázy i dokonat, oba živly jsou… nesourodé.

Mezi civilizovanými lidmi by to mělo chodit jinak; Michal Prokop trefně zmínil na předávání Andělů, že demokracie je nepřetržitá debata o polarizaci názorů, o tom nespojitelném. A tak jsme to přece před těmi třiceti lety chtěli, ne?

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Na horší časy

    Něco na poli, něco v bance, něco ve slamníku, říkávalo se prý za časů našich babiček. Nebyl to panický strach, nýbrž zkušenost z doby obsazení Hitlerem.

  • Václav Souček: Hájení

    Kdo všechno, a kdy hájil naše zájmy? Bývávalo, že strana, vláda, a z titulů televizních seriálů Žena za pultem, Muž na radnici, Okres na severu a Nemocnice na kraji města.

  • Václav Souček: Chyba lávky

    Vzpomínat znamená stárnout, ale také připomínat. V hustých korunách aleje před někdejším sídlem zdejší rozhlasové redakce se zabydlelo celoročně drobné ptactvo. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.