V Libereckém kraji chybí lékaři a zdravotní sestry

3. říjen 2022 16:00

Nemocnice i samosprávy v Libereckém kraji nadále řeší nedostatek zdravotníků. Zatímco v nemocnicích chybí zejména kvalifikované sestry, v menších obcích a městech scházejí lékaři.

Čtěte také

Například v Krajské nemocnici Liberec chybí aktuálně (říjen 2022) 80 sester. Zdravotní sestry scházejí i v dalších nemocnicích, například v Jilemnici nebo v Jablonci nad Nisou. Tam jsou podle mluvčí Jany Válkové s počtem sester na hraně, ale kritická situace může nastat, pokud se na podzim výrazně zvýší nemocnost. Lékařů chybí, podle oslovených nemocnic, spíš jednotlivci.

Na nedostatek zdravotníků, především lékařů, si dlouhodobě stěžují také obce a města, kde ubývá praktických lékařů. Například ve Frýdlantském výběžku je absolutní nedostatek všech ambulantních specialistů. Situace se pravděpodobně bude ještě zhoršovat.

„Pediatry, tuším, máme 3, měli jsme jich 6. Stomatologů jsme měli 6, nebo 7; vím o 2, nebo 3 na Frýdlantsku. Co se týká praktických lékařů, tam, myslím, chybí 3, nebo 4 do nějakého optima. Katastrofa to bude do pěti let,“ řekl Českému rozhlasu místostarosta Frýdlantu Dan Ramzer z ODS.

Podle frýdlantského místostarosty Ramzera se moc možností, jak tuto situaci zlepšit, v tuto chvíli nejeví. Samosprávy sice nabízejí mladým lékařům byty nebo dokonce zařízené ordinace, mladí lékaři se do nich, až na výjimky, nehrnou.

Například vedení města Frýdlant dokonce jedná s mediky, kteří medicínu teprve studují, ale zatím bez větších výsledků. Mladí lékaři chtějí zpravidla do velkých nemocnic, a pokud se chystají na dráhu praktického nebo specializovaného lékaře, tak se spíš poohlížejí po větších městech.

Velké naděje vkládali starostové ve Frýdlantském výběžku například do Ukrajinců, ale podle Dana Ramzera stále přetrvává problém velmi přísných a časově náročných zkoušek, které vyžadují odborné společnosti. Záleží tedy na koordinaci ministerstva školství a zdravotnictví a profesních lékařských komor.

Chybí i lékaři specialisté

Velkým problémem je například v Liberci nedostatek chirurgických ordinací. Podle Krajské nemocnice Liberec je výrazně nižší než v jiných městech, například Hradci Králové nebo Ústí nad Labem. Jejich nedostatek se projevuje zejména v letních měsících, kdy si soukromí chirurgové vybírají dovolené a pacienti i s lehčími problémy končí na traumatologii krajské nemocnice, kde by se zdravotníci měli věnovat především závažným úrazům.

Ani v ostatních měsících není situace o mnoho lepší. Lékaři liberecké nemocnice chtějí problém řešit například s odbornou společností, lékařskou komorou, či zdravotními pojišťovnami. Podle mluvčí VZP Viktorie Plívové už největší pojišťovna v zemi oslovila krajský úřad s návrhem na vytvoření pracovní skupiny, která by se problémem lokalit, kde lékaři chybí, začala intenzivně zabývat.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související