V Klementinu nelze realizovat moderní knihovnu, prohlašuje odvolaný šéf Ústřední knihovnické rady

Antonín Staněk poslední den ve funkci ministra kultury odvolal šéfa Ústřední knihovnické rady Víta Richtera. Oznámení o odvolání mu přišlo datovou schránkou bez udání důvodu, a to po dvaceti letech, které strávil ve funkci.  Co za překvapivým krokem ministra stálo? A jak se na to Vít Richter dívá?

Antonín Staněk na Twitter napsal, že rozhodnutí se netýkalo Víta Richtera osobně, ale že šlo o koncepční změnu – napříště by se automaticky předsedou Ústřední knihovnické rady měl stávat ředitel Národní knihovny.

To podle Richtera sice koncepční změna je, ale spíše k horšímu. Knihovnická rada totiž funguje jako poradní orgán složený z odborníků a měla by reflektovat problémy knihovnictví jako celku. A podobně i reflektovat situaci Národní knihovny.

„Když teď předsedou (rady) bude ředitel Národní knihovny, tak je to zvláštní, je to takový lehký konflikt zájmů,“ míní.

Stavba nové knihovny

Vít Richter se už dříve netajil kritikou směrem k Národní knihovně, respektive k její rekonstrukci, které probíhá pomalu.

„Národní knihovna o novou budovu usiluje více než sto let, vždy v určitém okamžiku, kdy prostorové i koncepční problémy přerostly určitou hranici, tak se začalo rozhodovat. A zatím to vždy skončilo tak, že se udělá rekonstrukce Klementina, postavil se depozitář, ale o novostavbě se nerozhodlo,“ přibližuje.

To je ale podle něj špatné rozhodnutí. Klementinum je národní kulturní památka a za současné situace tam podle něj nelze realizovat moderní národní knihovnu. Proto by vláda měla rozhodnout o stavbě nové národní knihovny.

autoři: Marie Bastlová , prh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.