V každém věku máme právo na štěstí. Nového partnera nesmíme porovnávat, vztah je i o toleranci, míní psycholožka

11. duben 2024

Je možné zamilovat se i v pokročilejším věku? Jak najít společnou cestu, která bude vyhovovat různým požadavkům a jak ovlivňují naše předchozí zkušenosti volbu nového partnera? Odpovídá na dotazy psycholožka a psychoterapeutka Ivana Dlouhá.

Ve středním věku už většina lidí má s manželstvím nebo dlouhodobým partnerstvím zkušenosti. Jde seznamování a navazování nových vztahů s vyšším věkem lépe?

„Já bych řekla, že to asi bude stejné, možná trošku komplikovanější, protože už máme víc zkušeností a jsme opatrnější,“ říká psycholožka. „Poznávání je ale krásné. Každý člověk a v každém věku má právo na to být šťastný.“

Úskalí zkušeností

„Mladí mají velkou výhodu, že neví, co hledají. Když se zamilují, jdou za tím bezhlavě. Nemají předsudky, žádné zkušenosti, jsou mnohem tvárnější, než v 50 a 60 letech,“ vysvětluje psycholožka Ivana Dlouhá.

Čtěte také

„Jestli nám partner odešel a byli jsme s ním spokojení, budeme hledat něco podobného, budeme porovnávat. To je špatně, ve vztahu člověk nikdy nebude stejný jako ten, koho jsme měli předtím. Porovnávat by se nemělo. Je to o tom vzájemně se tolerovat a promíjet si některé věci, které nám vadí,“ dodává.

Role dětí a sebepřijetí

Při výběru nového partnera nebo partnerky ve středním věku často hrají roli i děti. „Pokud si najdete partnera a on se nelíbí dětem, jste na křižovatce,“ říká Dlouhá.

Čtěte také

„Proto se možná často stává to, že si partneři ve vyšším věku nechávají své bydlení a setkávají se třeba na několik dní, na víkendy. Jezdí spolu tam, kde jim je dobře. A pak se zase vrací do svého, kde mají už zažité způsoby.“

Pokud jsou děti proti výběru nového partnera nebo partnerky, je důležité s nimi otevřeně komunikovat. „Všude je to jiné. Je potřeba, aby děti věděly, jak vám je, jak vám je smutno, jak jste večer sami, když si chodí s kamarády ven a vy tam sedíte u televize a čekáte na ně.“ Děti si navíc také jednou svého partnera najdou a odejdou, upozorňuje psycholožka.

Jak se seznámit?

Čtěte také

„Úsměv otevírá srdíčka. Když se usmíváte, lidé vás berou úplně jinak, než když se zakabonění koukáte dolů a nejradši byste do každého vrazili, ať vám uhne z cesty. Koukejte okolo sebe.“

Svojí podstatnou roli při seznamování může hrát i jaký vztah má člověk sám se sebou. Pokud se člověk nemá rád, často ani nemusí poznat, že s ním někdo flirtuje. „Když se nemáte rádi vy sami, tak vás nemůže mít rád někdo druhý,“ uzavírá psycholožka.

Spustit audio

Související