Domácí násilí je třeba stopnout v zárodku, upozorňuje Ivana Dlouhá

6. srpen 2019

I facka bez následků, která padne za zavřenými dveřmi, je domácí násilí. Je třeba říct: bylo to poprvé a naposledy, pokud se to bude opakovat, je konec.

Ale co když není kam jít? „Mám prožít dvacet let v nespokojeném manželství, kde budu týraná? To je lepší být půl roku v azylovém domě a začít nový život,“ říká psychoterapeutka Ivana Dlouhá. Jsou tři druhy domácího násilí: fyzické, psychické a sexuální. „Psychické násilí začíná třeba vydíráním typu: ty mě nemáš ráda, ty pro mě nic neuděláš. Ten druhý se pak snaží vyhovět, vzdává se přátel, mění se osobnostně a nedokáže už násilí relevantně vyhodnotit.“

smutek

Nejvíc násilí na ženách páchají podle statistik středoškolsky vzdělaní muži.  „Domácí násilí teď mírně stoupá. A stále více ho páchají i ženy na mužích, kteří se o tom stydí mluvit.“

Agresivní jsou i malé děti na pískovišti

Agresivita roste i mezi malými dětmi. „I na pískovišti se vezmou do kravaty, a to chodí do školky. Každé dítě by mělo mít mantinely. Nemělo by se dívat na filmy, ve kterých se vraždí. Děti to chápou jinak. Co vidí, chtějí vyzkoušet. Ještě si neuvědomují, že mohou někomu ublížit,“ dodává psychoterapeutka Ivana Dlouhá.

Dá se poznat, že bude partner násilník? Odráží se domácí násilí na zdraví? Více uslyšíte ze záznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.