V 80 letech zemřel herec Václav Dušek, spolupracovník rozhlasu. Jeho životní krédo znělo: Slušnost

3. březen 2024

Václav Dušek se narodil v Hradci Králové a v tehdejším Divadle Vítězného února v roce 1964 také poprvé stanul na jevišti. Po třech letech odešel do Šumperka a deset let působil v Severomoravském divadle, kde ztvárnil více než padesát divadelních rolí.

V roce 1977 se vrátil do rodného města, kde navázal na své první divadelní angažmá a hrál v sedmdesáti inscenacích např. Lišáka Volpona, Žvanikina v Ženitbě, Vodníka Čochtana v Divotvorném hrnci, Klaudia v Hamletovi, Hanťu v Příliš hlučné samotě… Zažil objevnou éru režiséra Josefa Krofty a dramaturga Miloslava Klímy v hradecké Besedě, kde hrál v jejich slavných inscenacích Komedie plná omylů, Na Candida, Pastýřka putující k dubnu nebo Škola staletími.

Čtěte také

Od roku 1999 Václav Dušek působil ve Východočeském divadle v Pardubicích. Z více než padesáti rolí, které na zdejším jevišti hrál, připomeňme alespoň jeho skvělé výkony jako Valora v Traceyho tygrovi, Otec v Příbězích obyčejného šílenství, Král Colas Kolikátý, Dědeček v Romanci pro křídlovku, Šašek v Markétě Lazarové, sluha Firs ve Višňovém sadu, či Dr. Abbott v Králově řeči.

Se svou celoživotní profesí se rozloučil v roce 2020 jako Pan Sokol v komedii Společenstvo vlastníků.

Václav Dušek patřil ke stálým spolupracovníkům královéhradeckého rozhlasu, svými nepřehlédnutelnými hereckými výkony v četbách, povídkách, rozhlasových pohádkách, publicistických pořadech nebo i jako báječný vypravěč těšil rozhlasové posluchače v celé republice přes 40 let.

Čtěte také

Samostatnou kapitolou bylo jeho účinkování v populárních hradeckých Kabaretech, ve kterých vynikal jeho neopakovatelný smysl pro humorné situace, improvizaci a souhru se svými hereckým partnery - s manželkou Jiřinou Jelenskou, ale například také s pražskými herci Helenou Růžičkovou, Jiřím Lírem, Janem Skopečkem, Stellou Zázvorkovou, herci VČD Milanem Sandhausem, Jindřichem Bonaventurou, Alexejem Gsöllhoferem, loutkového divadla DRAK Janem Pilařem, Borisem Šlechtou a Miroslavem Suchým z Klicperova divadla.

Byla to v Kabaretech skvělá parta a Václav Dušek v nich hrál prim.

Jeho krédo bylo: „Slušnost". Té prý není nikdy dost.

Nezapomenutelný herec Václav Dušek odešel do hereckého nebe v úterý 27. února 2024. Bylo mu 80 let.

Český rozhlas Hradec Králové si osobnost Václava Duška připomíná jeho rozhlasovým uměním ze svého archivu.

autoři: Český rozhlas Hradec Králové , baj
Spustit audio

Související