Uvedou důvod, získají ošetřovné. „Budeme rodičům věřit,“ ujišťuje šéf správy sociálního zabezpečení

Rodiče, kteří nepošlou své děti do škol a školek, zřejmě budou mít i nadále nárok na ošetřovné. Počítá s tím novela zákona, kterou včera schválila Poslanecká sněmovna. Prověřovat, zda jsou důvody rodičů opravdu vážné, jak praví novela, ale nejspíš nikdo nebude. „Nepočítáme, že bychom to kontrolovali. Nám pouze rodič uvede, proč dítě neumístí,“ říká ředitel České správy sociálního zabezpečení František Boháček.

Novela zákona, kterou ve středu schválila Poslanecká sněmovna, ještě musí projít Senátem a musí ji také podepsat prezident. „Aktuálně chystáme metodiku. Určitě budeme upravovat tiskopis Výkaz péče o dítě, kde rodič bude uvádět, proč nemůže posílat dítě do školy nebo školky,“ doplňuje Boháček. 

Čtěte také

V nové verzi tiskopisu bude rodič vybírat už ze specifikovaných důvodů, proč své dítě do školy nepošle. „Vybere volbu, kterou v tu chvíli volil tak, aby bylo jisté, že nějaký důvod má.“

Pokud novela neprojde Senátem nebo ji prezident nepodepíše, nastane podle ředitele České správy sociálního zabezpečení nová situace:

„Rodiče školních dětí, kteří by se rozhodli je do školy neposílat, by měli nárok na ošetřovné až do 30. června. Zatímco rodiče předškoláků v okamžiku, kdy by se jim otevřela mateřská školka, by už ty podmínky pro pobírání ošetřovného nesplňovali.“

Na důchody peníze budou

„Na důchody mít určitě budeme. Jsou financovány ze státního rozpočtu. V situaci, kdy vybereme něco navíc, tak je to ziskem státního rozpočtu, a pokud vybereme méně, tak bude nutné, aby to stát dofinancoval,“ vysvětluje František Boháček.

Čtěte také

Nějaký dramatický výpadek příjmů z odvodů sociálního pojištění podle něj Česká správa sociálního zabezpečení zatím neeviduje.

„Uvidíme, jakým způsobem bude vypadat situace v okamžiku, kdy bude splatné pojistné za duben. V tuto chvíli je předčasné předjímat. Podstatné bude to, jak bude vypadat finální výběr pojistného za rok 2020.“

autoři: Tomáš Pancíř , vla
Spustit audio

Související