Universum: Dokážeme se semknout a mluvit jedním hlasem, letargie je ale měřitelná, říká šéf studentů

25. leden 2018

Studenti prý pořád umí ukazovat jednotu. Příkladem je podle předsedy Studentské komory Rady vysokých škol Michala Zimy listopad roku 2015. Studenti tehdy nemohli položit květiny k pamětní desce na Albertově. Ve velkém počtu se proto sešli o týden později a uctili památku studentů z roku 1939 a 1989. „Ten studentský duch tady pořád je, možná ho nevidíme tak moc jako v minulosti, ale je tady.“

Se studentskou jednotou je to možná jako s národní hrdostí, která vytryskává jen v okamžicích hokejových turnajů. Víme o ní jen v extrémních situacích. Michal Zima ale věří, že to tak není. Jednotícím a oficiálním hlasem českého studentstva je Studentská komora Rady vysokých škol, které Zima předsedá. Rada vysokých škol, včetně její studentské částí, je poradním orgánem ministerstva školství. Spolu s dalšími institucemi reprezentuje vysoké školy vůči vládě nebo parlamentu, spolupracuje s Akademií věd nebo s Národním akreditačním úřadem pro vysoké školství.

Universum: Studenti se postavili za své rektory ve sporu s Hradem

03735505.jpeg

51 studentských spolků, komor, rad a unií se podepsalo pod prohlášení, které vyjadřuje podporu rektorům. Ti se rozhodli nezúčastnit slavnostního předávání státních vyznamenání u příležitosti státního svátku 28. října. Důvodem bylo opětovné nepozvání všech rektorů na ceremoniál ve Vladislavském sále.

V roce 2018 plánuje SK RVŠ dál rozvíjet téma doktorských studentů. „Byli dlouhodobě opomíjeni ze strany systému, jejich problémy na vysokých školách vyhnívaly. Ve spolupráci s dalšími institucemi se nám ale povedlo z toho udělat celospolečenské téma.“ Významným cílem komory, ale i České středoškolské unie nebo Národního parlamentu dětí a mládeže v tomto roce je návrat Mezinárodního dne studenstva do českého kalendáře. „Svátek přímo odkazuje na události roku 1939, kdy bylo popraveno devět studentských vůdců a zavřeny vysoké školy. Na tom základě vyhlásila unie studentů v Londýně 17. listopad Mezinárodním dnem studentstva,“ vysvětluje Zima.

Předseda Studentské komory Rady vysokých škol Michal Zima

„Je to jediný den mezinárodního významu, který má kořeny v naší zemi. Osobně mě nezajímají argumenty, že je to komunistický svátek, kdo to říká by se měl podívat do učebnic dějepisu.“ Cílem studentů je, aby se 17. listopad slavil pod názvem Den boje za svobodu a demokracii a mezinárodní den studentstva. Šestadvacetiletý student přírodovědy Michal Zima si myslí, že studenti by měli být hlídacím psem nejen demokracie, ale také akademické svobody a principů. „Jsme mladá generace a studentská ‚revolta a buřičství‘ do společnosti stále patří. Nemyslím, si že by se to mělo týkat jen celospolečenského dění jako je volba prezidenta nebo volby do poslanecké sněmovny.“ Studenti by podle Zimy měl být aktivní i směrem dovnitř univerzit. „Vysoké školy nemohou bez zpětné vazby ze strany studentů dlouhodobě fungovat kvalitně.“

Poslechněte si celý pořad.

autor: nol
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.