U Paláce Pardubice vzniká malý městský sad. Zahradníci sází 90 stromů

27. březen 2024 06:10

V centru Pardubic u nákupní zóny bude malý parčík. Zahradnická firma začala zatím zelenou plochu připravovat k výsadbě stromů. Až dorostou, měly by lidem poskytnout stín a pocitově ochladit centrum města.

V minulosti měl stát na této ploše hotel, z čehož nakonec sešlo. „Je tady jenom zelená plocha, víme, že zastavovat se nebude, protože k ní není žádný přístup. Je to tepelný ostrov v centru města, tak bychom chtěli toto místo ochladit, ozelenit a udělat ho pro občany daleko příjemnější, než je teď,“ řekla náměstkyně primátora Jiřina Klčová (ANO)."

90 nových stromů v centru

„Nepamatuji si, že by se ve městě sázelo najednou tolik stromů. Doufám, že se to povede a bude se to lidem líbit. Bude to krásné místo pro odpočinek, i když je to v centru města," řekla Klčová.

Zahradníci do konce dubna zasadí 16 bíle kvetoucích třešní, 34 růžově kvetoucích třešní, 25 trnovníků akátů, 3 pawlovnie čínské, 4 vícekmenné břízy a 8 javorů. „Jsou to stromy právě vyexpedované ze školky. Teď jsou bez listí, na jaře se olistí. Do tří let by měly mít hezké koruny a kvést. Vybírali jsme rychle rostoucí stromy, aby efekt sadu vznikl co nejdřív," řekla městská zahradnice Kristýna Podhajská.

Na Masarykově náměstí v Pardubicích vzniká nový sad

Zahradnická firma vyměřila místa pro stromy, sázet je bude v dalších dnech. „Sázíme většinou deset stromů za den, takže nám to bude trvat tak devět deset dní," řekl Tomáš Goláň ze zahradnické firmy.

Firma se pak bude o stromy starat dalších pět let. Lokalita u Paláce Pardubice je v létě podle městské tepelné mapy jedním z nejteplejších míst ve městě. „Zálivka bude nepravidelná. V době, kdy je více tepla, aby jezdili častěji zalévat. Když prší, není to tolik potřeba,“ řekla Klčová.

Budou i cesty a lavičky

V dalších etapách by měla na ploše přibýt cestní síť, která bude kopírovat již vyšlapané cestičky. Dále přibudou trvalkové záhony kolem chodníků a drobný mobiliář. „Vznikne tady i nová propojka mezi chodníkem od Enteria areny k bývalému Afi. Až bude tohle všeho hotové, tak budeme přidávat nějaké lavičky a další městský mobiliář,“ dodala Klčová.

Celkové náklady na výsadbu stromů by se měly vejít do milionu korun.

autoři: Drahomíra Bačkorová , KAL | zdroje: ČTK , Magistrát města Pardubice
Spustit audio

Související