Chtěli malou hliněnou dráhu. Nakonec v Holicích budují špičkový pumptrack

25. duben 2024 11:12

Kola, skateboardy a koloběžky se brzy rozjedou po zvlněné dráze v Holicích na Pardubicku. Specializovaná firma tam právě staví středně velké pumptrackové hřiště, tedy terénní okruh s klopenými zatáčkami. Vzniká v sousedství tamního dětského domova na volném pozemku. Město ho v minulosti získalo od kraje za podmínky, že ho využije pro veřejné účely.

Specializovaná firma ze staveniště stěhuje těžkou techniku. Výstavba pumptrackové dráhy tak v Holicích u dětského domova vstupuje do další etapy.

„Teď máme dokončenou modelaci dráhy včetně okolních terénních úprav. Bude následovat pokládka asfaltové vrstvy. Teď nás trochu zlobí počasí, není tomu úplně nakloněná předpověď, takže si dáme pár dní pauzu, jakmile to bude možné, tak položíme asfalt,“ říká zástupce firmy Jiří Gergel.

Asfaltové vlny

Pumptrack je okruh, který je tvořený z vln a klopených zatáček. „Ty vlny slouží k tomu, aby na nich člověk pumpoval, což dělá pohybem těla. Máme tady jak velký pumptrack, hlavní kruh, tak máme i dětský okruh, kde jsou vlny menší, jsou tam nižší klopenky, nemají takový ostrý úhel,“ popisuje Gergel.

Video: Podívejte se, jak se staví a jak ve výsledku vypadá pumptracková dráha s asfaltovým povrchem.

Město se pustilo do stavby hřiště na základě ankety v rámci tzv. sdíleného rozpočtu. Projekt ale nakonec rozpracovalo do větší podoby, potvrzuje i nezávislý starosta Holic Ondřej Výborný: „Když jsme tento pozemek přebírali od Pardubického kraje, od dětského domova, tak jsme se jako město zavázali, že tady nebudeme stavět žádnou budovu, ale že ten pozemek naopak otevřeme veřejnosti.“

Překážková dráha tak bude přístupná i pro děti z místního dětského doma, potvrdil ředitel zařízení Jan Říha: „Nebudeme mít žádné speciální výhody, bude to v rámci běžného provozu, kdy budou děti zapojeny mezi děti z široké veřejnosti, čímž to bude napomáhat i nějakému začleňování dětí z ústavní výchovy mezi širokou veřejnost.“

Otevření pumptrackové dráhy v Holicích je v plánu na přelomu května a června. Město za stavbu utratí 5 milionů korun.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související