Tomáš Petříček: Pojem uprchlík je na rozdíl od migranta v mezinárodním právu jasně definován

Valné shromáždění OSN hlasuje o globálním paktu o migraci. Česko bude proti. Proč? „Jsou tam některá témata, která nás zneklidňovala,“ vysvětluje ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD. K takovým tématům patří třeba nedostatečné rozlišení mezi legální a nelegální migrací.

Podle Tomáše Petříčeka se pozice Česka společně s partnery v EU začala v souvislosti s vyjednáváním o textu drolit. „Nebylo možné se vymezit vůči konkrétním problémům, který text obsahuje,“ dodává.

Za migrační vlnou z některých oblastí je zpackaná adaptace, říká klimatolog Radim Tolasz

Sucho (ilustrační foto)

Procesy oteplování se nebývale zrychlují, přírodní ekosystémy ani člověk na to nejsou nachystáni a bude problém s adaptací, pokud se s tím něco neudělá. Říká to klimatolog Radim Tolasz, který se účastnil Světové konference o klimatu v polských Katovicích.

Česká republika naopak v pondělí na půdě OSN přijala pakt o uprchlících. Jaký je v obou paktech rozdíl? Podle ministra je to například v termínu uprchlík a migrant.

„Pojem uprchlík je v mezinárodním právu jasně definován. Víme, kdo je uprchlík, víme, jaký je jeho mezinárodní status… jsou to lidé, kteří jsou nucení odejít ze svých zemí, není to jejich vlastní volba,“ vysvětluje s tím, že tito lidé jsou z různých důvodů pronásledovaní, nebo je jejich země postižena konfliktem.

Česku navíc podle Petříčka neplyne kvůli paktu o uprchlících žádný nový závazek – jde o apel na široké mezinárodní společenství pomáhat zemím, které jsou zasaženy uprchlickými vlnami.

„Česká republika byla v tomto vždy aktivní, ale některé země tuto solidaritu neprojevovaly dostatečně. OSN chce, aby se vzhledem ke zkušenostem z nedávné uprchlické krize mezinárodní společenství mnohem více aktivně této záležitosti věnovalo,“ uzavírá.

Kdo rozhoduje o stanovisku České republiky v zahraniční politice? A měly by být protiruské sankce přísnější?

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio