Tlak na výkon často začíná už v dětství. V dospělosti pak lidé naráží na realitu a vzniká problém, říká psycholog

15. únor 2023

Pračlověk vyběhl a ulovil mamuta. Vyplavené stresové hormony ho vybičovaly k výkonu a během něho se vybily. Byl to zdravý proces, který vedl k úspěchu a neničil organismus. Oproti tomu moderní člověk je ve stresu skoro pořád, nikdy nemá hotovo a jeho oběhová soustava trpí.

To je časté, byť trochu zjednodušené srovnání zdravého a nezdravého stresu. Tlak na výkon zůstal, ovšem současný homo sapiens nehoní mamuta, nýbrž kariéru. A to je jeden ze základních stresorů dneška.

„Velká potřeba výkonu má často počátky už v dětství. Děti jsou vedené k tomu, aby byly úspěšné, a pro řadu rodičů je to skutečně důležité. Vedou děti velmi cílevědomě k tomu, aby dosahovaly určitých úspěchů, a ono to v nich zůstane a ještě se to rozvíjí,“ popisuje klinický psycholog Václav Šnorek z českobudějovické nemocnice.

Do dospělosti pak tito jedinci vstupují s tím, že musí být výkonní a perfektní. „No, a to potom naráží na reálné možnosti, protože jednak síly člověka nejsou neomezené a také často objektivní okolnosti nedovolují, aby člověk naplno uplatnil ten svůj perfekcionismus, takže to vyústí ve velký problém,“ dodává psycholog.

Čtěte také

Často se podle svých slov setkává s lidmi, kteří chtějí zvládnout určité věci, dosáhnout určitých met, které ale při pohledu z odstupu nejsou tak důležité. „Říká se, že lepší je nepřítelem dobrého. Ono opravdu často stačí, když jsou věci dobře, nemusí být perfektně,“ připomíná.

Na druhou stranu, nezřídka lidé důležitý úkol odkládají, takzvaně prokrastinují. „Prokrastinace má různé příčiny. Může souviset s tím, že si člověk dává laťku příliš vysoko a vlastně odkládá pokusy o to ji přeskočit. Jindy nemá dostatečnou motivaci k tomu dosahovat cílů, pak je otázka, jestli to, o co usiluje, je skutečně důležité. Někdy mohou být příčiny dané neschopností soustředit se, která vychází z poruch nervového systému, jindy může jít o určitou formu lenosti, člověk prostě nechce dělat nepříjemné věci,“ vyjmenovává Václav Šnorek.

Celý rozhovor s klinickým psychologem Václavem Šnorkem o stresorech moderního člověka a o tom, jak se s nimi poprat, nebo jak s nimi válku vůbec nevést, si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související