Svatby jinak: DIY pod stanem, Harry Potter nebo šamanské rituály

16. listopad 2018

Jestli mileniálské svatby něco spojuje, je to touha pojmout obřad po svém. I když se většina mladých párů stále drží tradičního pojetí, čím dál tím důležitější jsou originální odkazy na osobní zájmy, původ a povahu nevěsty a ženicha. Oslovili jsme tři nevěsty, které ze svatebních stereotypů vybočily o kus dál, než je obvyklé.

Celý listopad běží casting připravovaného dokumentárního podcastu Svatebky. Hledáme nastávající nevěsty, které se chtějí vdávat od dubna do června 2019. Chcete sdílet příběh vzniku svých svatebních šatů? Staňte se jednou z hrdinek podcastu Svatebky. Podrobné informace najdete na www.wave.cz/svatebky.

Přechodový rituál uprostřed přírody: symbolický obřad v kamenném kruhu

Bára s Petrem si přáli svatbu, na které jim budou tradice dávat smysl. Nechtěli zdlouhavé novomanželské gratulace, kouli na noze ani chomout. Svatbu pojali jako přechodový rituál. Proto bylo důležité, aby na programu byly jen ty zvyky, které jsou podle jejich názoru pro takový přechod důležité. S pomocí urban šamana Jana Látala proto vybrali některé lokální pohanské tradice a obyčeje, které byly během obřadu vždy všem přítomným řádně vysvětlené.

Rituál v přírodě

Večer před obřadem se nevěsta přesunula do malé chatky přiléhající v maringotkové osadě. Ženich ji viděl až druhý den, když je oba se zavázanýma očima přivedli na louku. Každý přivázaný provázkem k rodičům, od kterých se musí symbolicky odstřihnout. Na louce plápolal oheň, kam Bára i Petr odhodili talismany značící jejich stará já. „Ano“ si řekli uprostřed kruhu z kamenů a kameny byly použité i k rozdělení dvou stran rodiny a přátel. Po prvním manželském políbení hosté kamenné hradby rozebrali, podali si ruce, představili se. Od teď jsou jedna rodina.

Mezi zvyky, které Bára s Petrem do své svatby zahrnuli, patřilo házení luštěnin kvůli hojnosti nebo únos nevěsty do lesa a zápas s únosci, aby manžel prokázal, že má dostatek síly, aby ji ubránil. Poslechněte si víc v rozhovoru.

Podle Harryho Pottera: kouzelnická hůlka místo snubního prstenu

Andy ještě vdaná není, ale brzy bude. Svatbu měli s Adamem v plánu už dřív, ale nečekaně přišlo jako první dítě a námluvy musely počkat. To mladý pár ještě víc utvrdilo v přesvědčení, že si svou svatbu udělá úplně po svém, bez ohledu na konvence a očekávání. Obřad bude ve stylu Harryho Pottera, uskuteční se nejspíš na podzim, aby svatebčanům nebylo horko v kápích ve stylu kouzelnického učně. 

Přístup Andy a Adama není neobvyklý jen kvůli plánované kouzelnické estetice. Andy chtěla Adama překvapit a o ruku ho požádala sama v nečekané chvíli na procházce s kočárkem. Použila při tom designovou kouzelnickou hůlkou místo snubního prstýnku. Adama to dojalo k slzám. Je to velmi citlivý muž, který má mimo jiné velmi osobitý názor na mateřství.

Andy žádá Adama o ruku

Co všechno by mělo být na svatbě Andy s Adamem netradiční a co naopak normální? Jak budou pojaté prstýnky a šaty ve stylu Harryho Pottera a jaký účes se podle Andy hodí ke svatební příležitosti? Poslechněte si víc v rozhovoru.

Na skautském táboře: DIY veselka kolem táboráku

Rozi se jako bývalá skautka a milovnice přírody rozhodla pro romantickou svatbu na táboře. Na místě, na které s Igorem narazili náhodou při jednom letním výletě za koupáním. Svatby se účastnil jen úzký okruh rodiny a přátel. Všichni se ubytovali v klasických áčkových stanech s dřevěnými podsadami a užívali si tábornickou atmosféru, včetně jídla vařeného na ohni.

Rozi a Igor, svatba na táboře

Rozi si pochvaluje, že ačkoliv nešlo o obvyklou svatební lokaci, všichni se tam cítili dobře. „Ano si řekli na skále nad lomem. Celá výzdoba byla v duchu DIY: dort, květinové věnce i fáborky si Rozi s Igorem vyrobili s pomocí kamarádů. Večer před svatbou proběhl ženský a mužský kruh, kde se sdílela moudrost a blízcí dávali páru přání a rady do budoucího společného života.

A jaká kritéria musely splňovat svatebky, ve kterých se bývalá skautka Rozi rozhodla obřad na táboře absolvovat? V první řadě neměly být drahé. Rozi nakonec zvolila fast fashion konfekci za pár stovek, kterou si nechala lehce přešít. Jediné, co ji mrzí, je, že šaty nejspíš nebyly ušité eticky. Jak chce tenhle jediný mráček nad jinak velmi udržitelnou DIY svatbou napravit? Poslechněte si v rozhovoru.

autoři: Veronika Ruppert , Thea Kučerová

Související