Šaty na míru charakteru. Jak vznikají svatebky od návrhářek?

23. listopad 2018

Jak se na navrhování a realizaci svatebních šatů dívají české módní designérky? S čím za nimi nevěsty míří, v čem se experimentuje a jak se tvoří nová a neokoukaná klasika? Nahlížíme do tří pražských ateliérů: k designérce Zuzaně Kubíčkové a návrhářským značkám LEEDA a SOBJE.

K návrhářkám míří nevěsty, které chtějí něco současného a originálního. Zároveň jim záleží na tom, aby šaty skvěle padly nejen postavě, ale i celkovému pojetí svatby. Proto je první setkání hlavně o komunikaci. Není důležité jen to, v jakém období a v jakém prostředí a stylu svatba bude. Návrháře vždy zajímá i povaha lidí, které mají obléct.

Klientky často chodí s obrázky z Pinterestu a jejich představy jsou hodně obecné a zaměnitelné. My se je snažíme víc poznat, abychom se jimi mohly inspirovat. Chceme  vytvořit něco v našem stylu, inspirované jejich příběhem. Spíš než o trendy nám jde o to, aby šaty měly osobnost,“ vysvětlují v reportáži Iva a Tereza ze značky Sobje.

Na druhé schůzce už designér předkládá fotografie nebo nákresy možných návrhů, doplněné o vzorky materiálů. Vybraný design se pak šije a během 3–5 zkoušek se postupně doladí do finální podoby. A jak je to, co se týče materiálů? Třeba designérka značky Leeda, Lucie, nejčastěji používá bavlnu a hedvábí. Šila už ale i svatebky z džínoviny nebo manšestru. V reportáži popisuje své nejoblíbenější šaty z teplákoviny a tylu, které ozdobily svatbu na Islandu.

Experimentovat se nebojí ani návrhářky Sobje. Spíš než tradice je pro ně zásadní pohodlí nositelky. V jejich šatech proto nejsou žádné kostice nebo obruče. Materiál by se měl přizpůsobit tvému tělu a tomu, jak se svatba vyvíjí, a ne naopak,“ směje se Iva. Poslechněte si, jak designérky Sobje inovují zdobení šatů. Potiskem, který připomíná krajku, dávají příležitost autorským motivům a grafickému designu.

Co všechno může být vepsané do jedněch šatů? O tom bude dokumentární podcast Svatebky, který připravuje Veronika Ruppert z pořadu Modeschau na Radiu Wave. Během listopadu probíhá casting nastávajících nevěst, které se budou vdávat na jaře 2019 a chtějí sdílet příběh vzniku svých svatebních šatů. Podrobné informace najdete na wave.cz/svatebky.

Svatebky od návrháře ale nemusí znamenat jen minimalismus, uvolněnější sporty styl nebo experimentální pojetí. Na dveře ateliéru Zuzany Kubíčkové klepou nevěsty, které touží po klasické kráse, ženskosti a romantice. Klasika podle ní rozhodně nemusí být nuda.

Nedávno mi udělala velkou radost nevěsta, která si přála třpytivé šaty. Vytvořili jsme svatebky, které neměly extravagantní střih. Dlouhý rukáv, vypasovaný krajkový živůtek, nabíraná tylová sukně s vlečkou. Na zdobení jsme použili transparentní skleněné kamínky v různých velikostech, které jsme na šaty našívali. Ačkoliv to je velmi náročná ruční práce, právě tahle velkorysost mě na tvorbě svatebních šatů moc baví,“ popisuje Zuzna Kubíčková.

Jak finančně a časově náročné jsou svatební šaty od českého designéra? Jak jdou svatebky dohromady s udržitelností, ekologií a upcyklací? Jak na svatebky od českých designérů reagují členové rodiny a další svatebčané? A jakými materiály a technikami návrháři posouvají svatební šaty novým směrem?

Svatebky od Leeda
Svatebky od Sobje
Svatebky od Zuzany Kubíčkové
Svatebky od Leeda
autoři: Thea Kučerová , Veronika Ruppert
Spustit audio