Studenti a peníze v Universu: Jak na studentské slevy

13. leden 2016

„Jednu studentskou, prosím.“ A většina z nás automaticky vytahuje ISIC. Proč má právě tato slevová karta tak výsadní postavení a jaké jsou její alternativy? Kde jinde hledat studentské slevy a proč u nás neexistuje více slevových databází?

„Jsme v Evropě taková specialita,“ tvrdí Miroslav Jungwirth z České rady dětí a mládeže, když popisuje silnou tradici studentských slev v Česku. „Student, ať přijde kamkoli, tak tam tu studentskou slevu většinou má. To není pravidlem ani na Západě.“ Aby bylo možné slevu nárokovat, je třeba pouze prokázat, že je člověk student. K tomu, což ne každý ví, stačí i pouhé potvrzení o studiu.

Při hledání slev je běžnou praxí využívat databáze poskytovatelů slevových kartiček, jako je ISIC nebo EYCA (European Youth Card). Jiné možnosti u nás ale chybí. V ČR nenajdete obecné databáze online studentských slev ani stejně zaměřené aplikace pro chytré telefony. „Všichni mají spojené studentské slevy s ISICem,“ vysvětluje Miroslav. Přestože studentské průkazy mohou být různé, „ISIC se stal jakousi integrační kartou, nahradil průkaz od školy, ale student nemá možnost volby“.

Univerzity obvykle nedávají studentům na výběr zvolit si nosič svého průkazu na základě ceny nebo lepších služeb, čímž znemožňují vznik více konkurenčního a kompetitivního prostředí mezi poskytovateli těchto služeb, na čemž tratí právě studenti.

Slevové karty se ale netýkají pouze studentů. Nejste-li student nebo jste právě studium dokončili, ztrácíte nárok pouze na kartu s licencí student, stále ale můžete využívat běžnou nestudentskou licenci. Ta u karty EYCA umožňuje čerpat slevy pro mladé až do 30 let.

autor: nol
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka