Střelce z Paříže usvědčily testy DNA. Zatím není schopen výslechu

21. listopad 2013

Francouzská policie dopadla útočníka, který postřelil fotografa listu Libération a střílel i na banku Société Générale. Pátraly po něm stovky policistů. Testy DNA už také potvrdily, že se skutečně jedná o hledaného střelce.

Jmenuje se Abdelhakim Dekhar a přezdívá se mu Toumi. Potyčky se zákonem měl už v 90. letech.

Francouzská justice ho tehdy soudila za to, že prodal brokovnici mladému páru, který s ní později zavraždil pět lidí včetně tří policistů. Dehkar se obhajoval tím, že pracuje jako tajný agent alžírské policie, a tak se úspěšně vyhnul čtyřletému trestu.

Muž byl zadržen ve voze zaparkovaném v podzemních garážích v Bois-Colombes na severozápadním předměstí Paříže, a to na základě upozornění majitele bytu, v němž bydlel. Svěřil se mu totiž s tím, že střílel na lidi a udělal hloupost. Majitel vzápětí zavolal policii.

Zdravotní stav zadrženého Dekhara nedovolil, aby byl vyslechnut, údajně byl po požití silných sedativ napůl v bezvědomí. Spekuluje se, že se pokusil o sebevraždu. Zatím není známo, jestli u něj policisté našli i zbraň.

Do pařížské redakce francouzského levicového deníku Libération vnikl v pondělí dopoledne útočník a začal střílet. Těžce zranil 27letého asistenta fotografa – jeho stav je sice stabilizovaný, ale vážný.

autoři: jšm , pan , krw
Spustit audio