Stávka učitelů už nezmění velikost balíku financí na růst platů, myslí si ministr školství Plaga

Je školství pro vládu skutečně priorita a je nárůst platů učitelů v době hospodářského růstu dostatečný? Marie Bastlová se ve Dvaceti minutách Radiožurnálu ptala ministra školství za ANO Roberta Plagy před středeční stávkou učitelů.

„Měli jsme s dynamickým růstem platů začít dřív,“ říká Plaga. V lednu 2019 premiér Andrej Babiš sliboval platy učitelů dokonce o 15 % vyšší. Současná podoba rozpočtu ale počítá s prostředky o 5-6 miliard nižšími a průměr platu učitele klesá i vzhledem k platům vysokoškoláků. „Souhlasím, že čísla jsou nízká. Začali jsme proces, který musí být teprv dokončen,“ předestírá ministr.

Akce odborů, které požadují plošný 10% nárůst platů, podle něj není na místě. Zastává oddělení 8% růstu tarifních platů s volitelnou složkou, přičemž dohromady průměrný plat učitele vzroste o 10 procent. „Ředitel nemá prostor oceňovat kvalitní učitele,“ říká Plaga.

Investice do školství jako priorita

„Bavíme se o rozdělení konstantního balíku 11 miliard korun. Já jako ministr školství vyjednávám prostředky pro celou soustavu. Objem platů, který mám k dispozici k rozdělení, je o 10 procent vyšší. V tuto chvíli každý dostane 8 procent a zbytek si může vysloužit od ředitele,“ vysvětluje.

Na akci ministr očekává učitele ze dvou tisíc škol. „Jestli něco akce ukazuje, je to, že investice do školství nemohou skončit v roce 2021, ale musí být prioritou po několik volebních období,“ říká ministr.

autoři: Marie Bastlová , jkh
Spustit audio