Spor o Turów bychom vyhrát nemuseli. Dohoda je to nejlepší, čeho šlo dosáhnout, tvrdí Martin Smolek

Dosáhla Česká republika dohodou o dole Turów toho, o co původně usilovala podáním žaloby k Evropskému soudnímu dvoru? Neuspěchali jsme jednání s Poláky? A  čeká nás restart bilaterálních vztahů? Náměstka ministra zahraničí Martina Smolka se ptal Vladimír Kroc.

Dohoda s Polskem o povrchovém dole Turów je na světě – vláda si ji pochvaluje, Liberecký kraj je spokojen a nevládní organizace ji vesměs kritizují. Dosáhla podle vás česká strana skutečně maxima možného?

Ano, ta smlouva je podle mého názoru absolutní výhrou a maximem toho, čeho jsme mohli s Polskem v tento okamžik dosáhnout. Hlavním motivem podání žaloby byla snaha dospět k dohodě, která bude mít nějaké hmatatelné výsledky. Například výstavbu podzemní stěny, která by měla do budoucna zabránit odtoku vody z našeho území nebo vytvoření nadzemního valu, který by měl nejbližší obce chránit před hlukovým a světelným znečištěním.

Polská televize oznámila, že důl Turów už stavbu bariéry, která má bránit odtoku podzemních vod, dokončil. Nemůže to být problém, kdybychom potřebovali Poláky přimět, aby ji případně zdokonalili?

Smlouva nepředpokládá jen bezprostřední posouzení funkčnosti té stěny. Garantuje nám relevantní data z polské strany ve všech ohledech škodlivých vlivů. I kdyby se do budoucna ukázalo, že stěnu je potřeba rozšířit, Poláci mají povinnost to učinit. To je velmi důležité – dokonce bych řekl, že i kdyby ta smlouva neobsahovala žádné jiné ustanovení než toto, byla by sama o sobě velmi cenná.

Právnička Petra Urbanová z organizace Frank Bold upozornila, že dohoda byla dojednána jen několik hodin předtím, než generální advokát Soudního dvora Evropské unie dal za pravdu Česku, že Polsko porušuje unijní právo. Nebylo to skutečně příliš uspěchané?

Z jedenácti žalobních důvodů dal generální advokát České republice za pravdu jen ve čtyřech bodech. V celém zbytku navrhuje, aby žaloba byla zamítnuta. Není pravda, že by nám dal za pravdu. A to datum z části souviselo právě s vydáním stanoviska. Protože ani jedna ze stran nevěděla, jak to dopadne, obě si jednoduše spočítaly, že motivace druhé strany uzavřít smlouvu může po vydání stanoviska generálního advokáta rapidně klesnout.

Důl Turów zásobuje uhlím nedalekou elektrárnu, která je podle polské strany nezbytná pro zajištění energetické bezpečnosti země. Nezůstává nadále citlivým problém dvoustranných vztahů?

Dohoda má sloužit právě k tomu, aby se ty dvoustranné vztahy, které kauzou Turów skutečně byly narušeny, dostaly na úroveň před tím sporem. To je vlastně jeden z hlavních cílů. Stejně jako český premiér Fiala (ODS) si myslím, že tady byl určitý balvan, který se dohodou odvalil, takže můžeme začít psát novou kapitolu vzájemných vztahů.

Proč je finální dohoda cennější než vyhraný spor? Poslechněte si celý audiozáznam rozhovoru Vladimíra Kroce.

autoři: Vladimír Kroc , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.