Společník z éteru - Noční proud

29. listopad 1999

Dnes to není nic neobvyklého, ale když se 2. října 1989, tedy ještě v době "předrevoluční", objevil na někdejší stanici Hvězda někdejšího Československého rozhlasu Noční proud, zapůsobil jako příjemné zjevení.

Pod patronací vedoucího hudební redakce Pavla Vaculíka, dnes známého především ze spolupráce s Bárou Basikovou na projektu Gregoriana, odstartoval Noční proud svou pouť za posluchačskou přízní premiérovým dvouhodinovým vydáním. Historicky prvním moderujícím diskžokejem Nočního proudu byl Miloš Skalka - a protože se živým vysíláním, ve kterém jeden jediný člověk působí v roli moderátora, hudebního dramaturga, produkčního, studiového technika a režiséra zároveň, nebyly v té době žádné zkušenosti, při pilotním vysílání asistoval - kdyby nastalo něco nepředvídaného, což nenastalo - kolega diskžokej Jan Beneš.

Druhý Noční proud odvysílal Zdeněk Vrba, třetí Petr Salava... a Noční proud začal úspěšně sbírat první pomyslné posluchačské body. Tehdy se vysílalo ještě s pomocí dvou klasických gramofonů a dvou studiových magnetofonů, éra kompaktních disků měla teprve přijít.

Noční proud byl v začátcích "pouze" dvouhodinový a vysílal se jenom pětkrát týdně, ale obrovský zájem posluchačů si zanedlouho vynutil jeho změnu na tříhodinový formát a od 1. prosince 1989 zněl v nočním rozhlasovém éteru už šestkrát týdně. Přesně o rok později odstartovalo jeho vysílání sedm nocí v týdnu.

Není bez zajímavosti, že se v Nočním proudu - jako ve vůbec prvním pořadu Československého rozhlasu - objevila 21. listopadu 1989 nahrávka Marty Kubišové Ring-O-Ding. Noční proud tak - v té době bezprecedentně - porušil bezmála dvacetiletý administrativní zákaz, který na jednu z našich nejpopulárnějších zpěvaček uvalil komunistický režim. Bylo to v době, kdy Československý rozhlas stále ještě předstíral, že se po brutálním zákroku proti demonstrantům 17. listopadu vůbec nic neděje a že ČSSR nadále míří pod vedením KSČ ke světlým zítřkům.

Tuto stránku s pomocí materiálů archiváře Nočního proudu Zdeňka Vrby připravili Miloš Skalka, Martin Hrdinka a Petra Sklenářová.

autor: psk
Spustit audio