Sparta podruhé otočila zápas a veze si domu tři body

28. srpen 2004

Fotbalisté Sparty Praha otočili v závěru vývoj utkání v Blšanech a po třech trefách v poslední čtvrthodině vyhráli 3:1. Rozhodující druhý gól vstřelil ex-blšanský záložník Jan Šimák. Jediná přesná střela slovenského záložníka Ivany stačila fotbalistům Slovácka k hubenému vítězství 1:0 nad Jabloncem.

František Straka udělal v sestavě Sparty oproti středečnímu utkání LM s Ferencvárosem pět změn a i proto byli v úvodu nebezpečnější blšanští. Ve 4. minutě zahrozil Pešír a o chvíli později Luděk Zelenka nedokázal z úhlu zamířit mezi tyče sparťanské branky. Ve dvacáté minutě Homola srazil Zelenku sice ještě před šestnáctkou, ale rozhodčí Helebrant nařídil penaltu, ale Pešír nabídkou otevřít skóre pohrdl. Skore tak otevřel až Zelenka ze standardní situace, když přesně trefil nekrytý roh hostující branky.

Hostům patřil až závěr poločasu, kdy výrazně ožili. Ve 42. minutě to odskákal domácí brankář Chvalovský, který při vyběhnutí před šestnáctku trefil před nabíhajícím Pacandou míč podle Helebranta rukou a byl vyloučen. Do branky domácích se tak musel postavit Obermajer.

Za Spartu v průběhu zápasu nastoupila i někdejší blšanská hvězda, Jan Šimák. Ve druhém poločase byla Sparta aktivnější a v závěru domácí přece jen podlehli. Pomohl tomu i domácí náhradník Obermajer, který podběhl Pacandův roh na zadní tyči a další bývalý hráč Blšan Pergl si už dokázal zachovat dostatek klidu, aby míč trefil do sítě.

O sedm minut později si po dalším Pacandově kopu od rohu naběhl na střelu právě Šimák, jehož střela po další brankářově chybě přinesla rozhodující gól. Třetí přidal do rozklížené domácí obrany po Junově individuální akci Lukáš Zelenka v nastaveném čase.

Po nepřesných pokusech Nezmara a Rajnocha vynesl Slovácku nápor úvodní branku. Dravý Pavlík unikl rychlým sprintem po pravém křídle a z jeho zpětné přihrávky nekrytý Ivana přízemní střelou překonal brankáře Špita. Z převahy už ale domácí tým vytěžil jen jedinou další šanci, při níž ve 28. minutě Ivana ostrou ránou trefil pouze náruč brankáře Špita. Po obdržené brance se snažil také Jablonec o aktivnější hru, proloženou pokusy o rychlé protiútoky. I když i v závěru Jablonec toužil alespoň po bodu, jeho snaha ztroskotala na nepřesnostech v kombinaci i zakončení.

Výsledky:

Chmel Blšany - Sparta Praha 1:3 (1:0)
Branky: 36. Luděk Zelenka - 75. Pergl, 83. Šimák, 90. (+1) Lukáš Zelenka. Rozhodčí: Helebrant - Vodička, Filípek. ŽK: Pešír, Zelenka - Kováč, Čech, Jun. ČK: 42. Chvalovský (Blšany). Diváci: 3600.

FC Slovácko - FK Jablonec 97 1:0 (1:0)
Branka: 16. Ivana. Rozhodčí: Závodný - Ondo, Goňa. ŽK: Pavlík, Čoupek - Smíšek. Diváci: 4252.

autor: dog
Spustit audio

Více z pořadu