Smutné děti. Příčina může být podle psychologa v rodině i v genech

12. květen 2020

„U malých dětí by měl smutek trvat hodinu, dvě. Pokud trvá v řádu dní, tak je problém,“ varuje psycholog Jeroným Klimeš. Rodí se děti smutné nebo je ke smutku dovedou okolnosti?

„Rozlišit, za co může rodina, výchova a životní události a co už je genetická dispozice nebo metabolické problémy, je pro psychology to nejtěžší. Pokud jsou k depresi genetické dispozice, začínají se projevovat už v dětství.“

Jak má rodič identifikovat, kdy už je to problém? „Z dětí je složité informace dostat. Musíte hledat situace, kdy děti rády povídají. Je to večer při usínání, třeba po pohádce, dobré jsou dlouhé procházky a nudné mechanické práce,“ radí psycholog Jeroným Klimeš.

Víc chvalte, méně vytýkejte

Depresivní chování může mít víc příčin. „Může to být i nedostatek spánku. Dětem dnes několik hodin chybí. Rodiče by také měli vyloučit, že dítě nebylo svědkem hádky. Tu totiž vnímají jako ohrožení na životě.

„Příčinou může být i masivní počet výtek za den. Pochvaly a ocenění by měly převažovat,“ dodává psycholog Jeroným Klimeš v poradně pořadu Dva na Dvojce.

Mohou se depresivní poruchy či mrzoutství dědit? Může psychické napětí způsobit tzv. knedlík v krku? Proč si děti lehnou na zem a vztekají se?

Spustit audio

Související