Skončila oprava kaple Panny Marie Bolestné v Semechnicích. Obnova dominanty obce trvala roky

18. září 2022 08:10

Vydáme se do jedné nově obnovené sakrální památky v Semechnicích na Rychnovsku. Místní to vzali se vším všudy. Nechali opravit jak prostor před kaplí, tak samotnou stavbu zvenčí i zevnitř. A to včetně starého harmonia, které bylo dřív úplně mimo provoz.

Obnova dominanty obce trvala několik let a místní doufají, že se stavba obejde bez podobných zásahů po několik dalších generací.

Čtěte také

Dveře nevržou, klíč se v zámku hladce otáčí, vše je tak, jak to má být. Vstupujeme do kaple Panny Marie Bolestné v Semechnicích na Rychnovsku.

Je tu se mnou místní kronikářka Stanislava Tláskalová a farář Filip Foltán, který má na starosti tuto farnost. A společně se díváme na kostelík, který opravdu vypadá jako nový. Dříve tomu tak ovšem nebylo.

„To máte pravdu. V letošním roce jsme opravovali u příležitosti 130. výročí od založení a otevření kaple právě tento krásný svatostánek. Ten byl prvně otevřen roku 1892,“ říká Stanislava Tláskalová.

A doplňuje, proč došlo k opravě. „Stav kaple byl ne snad úplně žalostný, ale určitě už vyžadoval opravu. Venkovní omítka byla oprýskaná, lavice uvnitř byly uhnilé, oltář také vyžadoval velkou restauraci. A samozřejmě i vnitřní omítky byly ve špatném stavu, protože kaple vlhla. A bylo zapotřebí provést nějaké odvodnění. Také se opravovala střecha.

Čtěte také

Sakrálních památek máme poměrně hodně, ale bohužel ne vždy jsou v dobrém stavu. Jaký je to teď pocit, dívat se do opravené kaple? „Byli jsme v takovém stavu, že jak máme také v Opočně hodně kostelů, tak tato kaple se darovala a převedla na obec. A já mám velikou radost, že se toho obec takto zhostila, říká Filip Foltán.

Dozvěděla jsem se, že se tady opravilo i staré harmonium. Jdeme se na něj povídat. „Nachází se tady nahoře, na kůru. Harmonium je trošku opravené, tak můžeme zkusit na něj i něco zahrát.

Čtěte také

Harmonium samozřejmě nemůžeme přehlédnout. Je přikryté plachtou, aby se na něj neprášilo. Pan farář se toho ujímá. „Zkusím to. Odkrýt to umím a otevřít možná také. Tak zkusíme něco zahrát. Ale ještě bude asi nutné ho maličko doladit.

Kdo by chtěl nahlédnout do opravené kaple Panny Marie Bolestné v Semechnicích na Rychnovsku, tak bude mít příležitost před vánočními svátky. Bude se v ní totiž konat adventní koncert.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související