Dominantou Semechnic na Rychnovsku je 130 let stará kaple, která teď prochází kompletní obnovou

6. březen 2022 07:55

Kaple Panny Marie Bolestné v Semechnicích na Rychnovsku prochází kompletní obnovou. Sakrální památka je v obci od roku 1892. Při příležitosti jejích 130. narozenin se ji obec rozhodla opravit, aby mohla dál sloužit lidem nejen k bohoslužbám, ale také ke společnému setkávání při různých akcích. 

Kaple Panny Marie Bolestné v Semechnicích na Rychnovsku je momentálně tak trošku obnažena co se týče okolí.

Čtěte také

Před stavbu nás zavedl nezávislý starosta Semechnic Zdeněk Bendzo. „Zatím se dělá odvodnění kaple. Následovat bude oprava fasády, vnitřní výbava, nátěry oken i dveří a potom úprava okolí. Měly by tu být chodníčky.“

Klíče od kaple má nezávislá místostarostka Michaela Vaňková. „Určitě se půjdeme podívat dovnitř, abychom viděli, co se bude s elektroinstalací a také s úpravou zvonu, který v tuto chvíli není funkční.

Kaple Panny Marie Bolestné v Semechnicích na Rychnovsku prochází kompletní obnovou

Je to útulná kaplička. A jsou tu i varhany? „Ne, je zde jen harmonium. Ale zatím je nefunkční, to také chceme opravit. Je v majetku církve, ale asi ho opravíme ze svého.

Čtěte také

Půjdeme ještě nahoru a podíváme se dolů. Legendární věta. Tady je právě krásně vyřezávané harmonium. „Je asi původní. Chceme ho nechat opravit, takže teď sháníme opraváře. Ovšem hraje, je funkční. Můžeme to i vyzkoušet.

„Má to měchy. Buď se musí šlapat na pedály nebo se musí pohybovat pákou. Tedy je to spíše vhodné pro kratší skladby, dodává Zdeněk Bendzo.

Oprava kaple Panny Marie Bolestné v Semechnicích na Rychnovsku by měla být hotová do letošního posvícení. To se bude konat na začátku září.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související